Bildextra: Hyllningen av Torslanda – ska bli bäst i världen (i skyfallet)

Visionen om framtidens Torslanda. Illustration: Link Arkitektur

När det regnar så mycket som det gör i Göteborg behöver man vända regnet till sin fördel. Så resonerar projektet Rain Göteborg – som nu blir omskrivet i brittiska The Guardian. Och det positiva exemplet som tas är från Hisingen: Planerna för nya Torslandaskolan.

I en stor artikel uppmärksammar brittiska tidningen The Guardian Göteborgs satsning på att bli ”världens roligaste skola när det regnar”, som var ett av Göteborgs regn-projekt, samt Karl-Johan Canestedt, projektledare bland annat för byggandet av Torslandaskolan:
— Tidningen är en av världens äldsta och mest lästa tidningar, så det är såklart jättekul. Det visar att vi gör rätt saker och är på rätt väg tillsammans med stadens olika förvaltningar, säger han till Vårt Göteborg.

Projektet med nya Torslandaskolan är en del av satsningen Rain Gothenburg, med målet att bygga ”världens bästa skola när det regnar”.

— I grunden handlar det om att vända regnet till en tillgång. Vi bygger skolor. När det regnar, regnar det även på taket och på skolgården. Tidigt i projektet valde vi att kroka arm med Rain Gothenburg som är en del av förvaltningen Kretslopp och vatten. Regnvatten kommer även att synas i konstinstallationer, säger Karl-Johan Canestedt till tidningen.

Inom det uppmärksammade projektet finns även flera andra skolor på Hisingen, i Tuve och Backa exempelvis – men även ytterligare en skola i Torslanda:
— Just nu avslutar vi Glöstorpsskolan 4-9 på Tuve Torg samt Backaskolan F-6. Båda verksamheterna startar upp i sina nya lokaler nu till höstterminen. Vi håller även på med ytterligare en skola i Torslanda, Noleredsskolan F-6.

Torslandaskolan är positivt exempel

Så här beskriver Göteborgs stad sina planer för Torslandaskolan:

”Skolans verksamhetsidé är att erbjuda en varierad pedagogisk miljö som främjar allas kunskapsutveckling inom olika skolformer. Skolans mål är att vara en trygg och småskalig skola där barnet ser och är sett. Skolgård och byggnad är ett pedagogiskt äventyr med vattnets kretslopp i centrum. Planerna för skolgården, är att den ska vara Göteborgs roligaste, särskilt när det regnar.”

Visionsbild på Torslandaskolan. Illustration: Link arkitektur
Lekplatser och öppna ytor som passar för ett klimat med mycket regn. Illustration: Link arkitektur
Så här ska Torslandaskolan se ut från andra hållet. Illustration: Link arkitektur
En skolgårdsmiljö som tar till vara på regnet, är tanken. Illustration: Link arkitektur

Med rubriken ”Wetter the better: Gothenburg’s bold plan to be world’s best rainy city” skriver alltså The Guardian en lång artikel om projektet där man går igenom hur Göteborg har en modig plan att bli världens bästa stad när det regnar.

—Vad vi tittar på är: Hur kan vi använde det faktum att det regnar ganska mycket i Göteborg på ett kreativt sätt? Skulle vi kunna förvandla regnet till en tillgång för staden?, säger Jens Thoms Ivarsson, artisten och designern som tog fram konceptet för Göteborgs stad för några år sedan i artikeln.

The Guardian fortsätter:
”Ett av de bästa exemplen på Rain Gothenburg är designen för en ny skola, Torslandaskolan” och ”Regnet från taken ska ledas ner breda rör på sidan av byggnaden till pooler, sedan mot en flod eller kanal som rinner genom skolgården”.

En annan del av Rain Gothenburg har varit lekplatsen ”Näsan i blöt” i Frihamnen på centrala Hisingen. Här kan stora som små undersöka hur vatten rinner och försvinner. Det går också att klättra, springa och vila sig i ett väderskydd. Utelekrummet är en destination för alla och kan nyttjas av skolor och förskolor när det passar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: