Bosse är BK Häcken-experten som ”råkat” planera familjesemestern där laget spelar bortamatch

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Få människor ser BK Häcken lika ofta som pensionerade HR-chefen Bosse Eriksson, 68. Han går på träningar, matcher och ibland ”råkar” dessutom familjens husbilssemestrar synka perfekt med gulsvarta bortamatcher:
— Min fru har väl kommenterat att det ”konstigt nog” har råkat bli så att ännu en resa gått dit Häcken spelat bortamatch, säger han med ett skratt.

För 20 år sedan tog han med sig min son och åkte över till Hisingen, till gamla Rambergsvallen. Här såg de Häcken spela mot Malmö. Bosse Eriksson har alltid haft ett fotbollsintresse och spelade i ungdomen både hockey och fotboll i Nyköping, där han växte upp.

— Någonting sitter där i ryggmärgen som gör att jag kan inte gå förbi en boll, än i dag, utan att sparka på den. Jag älskar att titta på fotboll, framför allt live. Även att se träningar är kul, för det är gröna fältets schack, ett intelligent spel, säger han.

HÄR KÖPER DU BILJETTER ELLER ÅRSKORT TILL BK HÄCKENS HEMMAMATCHER!

Där på Rambergsvallen började en kärlekshistoria mellan idrottsintresserade Bosse och det gulsvarta gänget på Hisingen. När han senare flyttade till Hisingen intensifierades hans intresse för Häcken.

— Jag vet inte exakt vad det var, egentligen. Då, på 1990-talet, var ju Blåvitt riktigt stora. Jag var och tittade på Champions League och Europacupmatcher på Ullevi med, men det var inte riktigt samma känsla och närhet till laget som med Häcken. Det var nog en kombination av sättet som Häcken spelade boll på och den familjära känslan runt klubben som attraherade mig. Det var offensivt på plan och kärleksfullt, familjärt, omkring, säger han.

Bosse inför en match på Bravida Arena. Foto: BK HÄCKEN

Efter pensionen började Bosse även följa träningarna

När den förre HR-chefen, bland annat på Stena Metall varvade ner gick hans intresse för Häcken in i en ny fas. Ha beskriver det som att det var då han fick tiden, framför allt, att titta närmare på laget:
— Jag tycker det är roligt att se de fantastiskt duktiga spelarna. Allt från att se dem spela kvadraten till inläggsövningar som mer avancerade anfalls- och försvarsövningar. På träningarna hör man allt, det är nästan som att vara med på planen att sitta där. Det spelar in i att jag tycker det är kul att gå och se träningarna, att man får höra och se allt så nära, säger han och fortsätter:

— Sen blir det så familjärt, för man lär känna dem runt omkring och får se allt som sker ”bakom kulisserna”. Och ibland kommer någon från klubben ut med kaffe till en och byter några ord. Det är kul att tjöta lite med dem som sitter på lite inside och sånt händer nog inte i alla klubbar, beskriver Bosse miljön på BK Häckens träningar.

Bosse Eriksson, 68, tittar på en BK Häcken-träning på Bravida Arena i vinter. Foto: BK HÄCKEN

Känner du att du får ”inside” om vilka som ska spela och vilka som är i form före matcherna?
— Ja, lite så är det. Det är en del av det att se sista träningen inför match, att fundera på vilka som tas ut, vilka som är med i olika formationer och vilka som gör det bra inför match. Det är en häftitg del av upplevelsen, att känna att man är med i det hela.

Vad tycker din fru om att du springer på massa fotbollsträningar stup i kvarten?
— Frugan jobbar fortfarande, så när hon åker till jobbet är då jag brukar smita iväg till Häckens träningar. Men hon är själv både fotbollsintresserad och BK Häcken-supporter, så jag har fått med henne på en del träningar och hon går ofta på matcherna med mig, så det är inget problem egentligen, säger Bosse.

Stort idrottsintresse även vid sidan av fotbollen

När det ösregnar brukar han avstå träningar, men under de dryga 15 år han bott på Hisingen har BK Häcken gått från en hobby till passion. Själva idrottsengagemanget kom från början av att titta på när andra spelade. Hans egen pappa, som spelade på låg nivå i Nyköping, blev den första idolen som han såg lira live och via sitt eget spel i diverse lagsporter växte intresset till att bli ett stort intresse genom livet:

— Man är ju fotbollstokig och har spelat med barnen under deras uppväxt. Sen är jag en allmän idrottsnörd, alla bollsporter gör mig glad kan man väl säga. Men jag har även varit på skidskytte-VM i Östersund och skid-VM i Falun. Lite friidrott med Finnkampen på det och är det VM eller OS då tittar jag gärna på tv, säger han.

HÄR KÖPER DU BILJETTER ELLER ÅRSKORT TILL BK HÄCKENS HEMMAMATCHER!

Han har även levt nära idrotten under de senaste decennierna och då sett på nära håll hur intresset för tv-spel och senare mer professionell e-sport växt fram. Men han tror inte att dessa digitala fenommen är något som kommer hota intresset för att se fotbollen live, på plats:

— Jag tror aldrig att folk slutar bry sig om den riktiga fotbollen. Visst, unga sitter ibland och spelar FIFA istället för att själva gå ut och lira med en boll. Jag kan citera min syster, vars son sa ”Kom och kolla när jag säger den i krysset” när han spelade tv-spel. Då svarade syrran: ”Du det där skiter jag i men när du går ner på fotbollsplanen och drar den i krysset, då kommer jag och kollar”. Och lite så är det ju att vi får lära de yngre att inte glömma att lira själva med, säger han.

— Min son är 35 år gammal nu men han spelar fortfarande spontanfotboll med sina kompisar i Mölnlycke, där de växte upp, när de kan ses. Viktigt här är att säga att intresset bland tjejerna ökar hela tiden och utmaningen är att ha dem kvar i fotbollen när de kommer upp i tonåren, då när det är så mycket annat som drar i unga människor.

Bosse, 68, är något av en BK Häcken-expert: ”Det är döhäftigt! Ena veckan kommer Benfica på besök, nästa är Bayern München på Hisingen”, säger han om klubbens säsong i Champions League i vinter. Foto: BK HÄCKEN

Damerna kom ”hem” till Bosses BK Häcken

När BK Häcken – genom övertagandet av Göteborgs FC – fick ett damlag i allsvenskan och senare Champions League gladde det Bosse lite extra. Under många år följde han nämligen Landvetters damer nära, som aktiv i Mölnlycke IF:
— Vi var något av ett farmarlag till Landvetter, som senare blev Kopparbergs/Landvetter IF och Kopparbergs/Göteborg FC och nu då BK Häcken. Så jag såg Lotta Schelin spela boll när hon var 16 år gammal, ute i Landvetter. Nu ser jag det igen med de här stora talangerna som är i samma klubb och då är det som att de kommit ”hem” nu, så att säga, berättar Bosse.

Han tycker att de allsvenska damernas intåg varit en boost för hela klubben och nämner Champions League-matcherna som ett extra glädjeämne för klubbens supportrar i höst och vinter:

— Det är döhäftigt! Ena veckan kommer Benfica på besök, nästa är Bayern München på Hisingen. Det är ju helt fantastiskt att vi får uppleva detta och nästan svårt att beskriva hur bra och viktigt det är för Häcken, säger Bosse.

Och just den upplevelsen på läktaren har gett Bosse Eriksson mer än möjligheten att mata sin fotbollshunger. Läktaren har även gett honom vänskap för livet:

— En av de bästa vänner jag har nu träffade jag i Borås, när Häcken spelade borta mot Elfsborg. Vi satt på läktaren, bägge två med Häcken-halsdukar. Vi såg på varann och började snacka och så visade det sig att vi hade stolar nästan bredvid varann på Bravida. Vi fann vänskam den vägen. Nu går jag och Lasse som han heter även på träningar emellanåt och umgås, säger Bosse.

Retas med andra fotbollsfans: ”Glimten i ögat”

Bosse är den typ av supporter som är på plats tidigt under en matchdag. När grindarna öppnar så är han genast på väg in. Han vill se uppvärmningen, dricka kaffet och tjöta med folk. Heja på de man känner igen, folk som bor nära honom i Eriksberg. Halsduken sparar han till matcherna – men tjötar gärna fotboll med sin omgivning även när det inte är matchdag.

— Jag tillhör de där som är lite pratglada, så jag brukar säga ”Heja Häcken” till de som jag ser i en blåvit eller grönsvart sjal här på Hisingen. Min fru säger alltid ”Måste du?” till mig då, haha. Jag brukar käka lunch ibland på något ställe som visar matcher i Eriksberg och de flesta som går dit håller på Blåvitt eller Gais. Då brukar jag pika dem lite, men det är med glimten i ögat! Och de flesta man träffar på Hisingen har en go jargong och pikar mig tillbaka i min tur för att jag håller på Häcken, säger han.

Har du några riktigt goa Häcken-minnen som du kan dela med dig av?
— Dels är det ju vissa matcher när man slår Blåvitt rejält…eller när man slår andra lag med 5-0, det minns man ju. Men sen även cupguldet 2019, när vi vann på hemmaplan och vi fick fira nere i hamnen på kvällen, tjöta med spelarna och ta en pilsner tillsammans. Där har vi en fördel av att inte vara så himla stora publikt, i alla fall än. Trots att spelarna är på den yttersta elitnivån som de är så har de nära till oss supportrar och vi kan umgås med dem, berättar Bosse.

— Jag har en tröja kvar med tryck från cupguldet. När man har på sig den blir man lite pojkaktig.

Semesterfiraren Bosse har ”råkat” planera in flera turer med husbilen till städer där BK Häcken spelat bortamatch… Foto: BK HÄCKEN

De senaste åren har Bosses semesterresor i Sverige ofta ”råkat” gå till olika håll runt landet där BK Häcken spelat bortamatcher. Bakom detta ligger att Bosse, tillsammans med hustrun Ewa, har en husbil. Så även om Ewa är något av en Häcken-fantast själv har hon sett att makens förslag på resmål haft en gemensam gulsvart tråd:

— Haha, ja några gånger har vi åkt till en stad där Häcken ska spela. Då får vi chansen att se den staden och dessutom att se matchen. Ewa har väl kommenterat att det ”konstigt nog” har råkat bli så att ännu en resa gått dit Häcken spelat bortamatch, säger han.

Som längst har paret åkt till Uppsala för att sett staden, samt en bortamatch med BK Häcken. Den gången parkerade de husbilen utanför Studenternas. Och till sommaren kan det bli så att duon planerar ännu fler resor utifrån BK Häckens spelschema – då ett nytt större fordon kan komma att skymtas på bortaplan:
— Nu har vi bytt husbil. Så vi ska nog allt åka på fler matcher nästa säsong, säger Bosse med ett hjärtligt skratt.

HÄR KÖPER DU BILJETTER ELLER ÅRSKORT TILL BK HÄCKENS HEMMAMATCHER!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: