Christopher, 38, för vidare familjetraditionen: Går med döttrarna på BK Häcken

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Christopher J. Berg, 38, började gå på Rambergsvallen med sin pappa Tommy på 1990-talet. I dag tar han med sig nästa generation till Bravida Arena, när han går på BK Häckens damlagsmatcher med döttrarna, Vally, 7, och Vega, 9:
— Det har blivit en väldigt fin aktivitet mellan mig som pappa och mina döttrar, säger han.

I början handlade det mest om att Christopher växte upp i en idrottstokig familj. Pappa Tommy brann för sport i allmänhet, men handboll och fotboll i synnerhet. De kollade på mycket live-sport och Häcken var ett av flera lag som familjen gick och tittade på och på Rambergsvallens läktare så trivdes de alltid bra.

Under en stor del av uppväxten spelade Christopher handboll på förhållandevis hög nivå, så i samband med att han varvade ner sin egna aktiva karriär tändes lågan som BK Häcken-supporter allt mer:
— Jag höll ju redan på Häcken, hade vuxit upp på Hisingen och var en lokalpatriot. Men när Häckens herrar gick upp till allsvenskan 2005 och åren efter det hände det något med klubben. De började verkligen sätta sig som ett ”Hisingslag”. Jag, som gått på en hel del matcher och varit med under åren där de var lite av ett ”Jojo”-lag mellan serierna kände att det tilltalade mig, att de väckte lokalpatrioten i mig, säger Christopher.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

Häckens ”jojo”-rörelser mellan Superettan och Allsvenskan under 00-talet gav även möjligheten att uppleva supporterskapets olika sidor, med både glädje som ångest. En period som han tycker präglat den äldre generationen BK Häcken-supportrar:

— Det finns en del äldre supportrar som i princip bara fokuserar på att ”vi ska få 30 poäng”, alltså en nivå där vi klarar oss kvar i serien. Att allt annat bonus. Det kan man känna en glädje i, tycker jag. Jag är ändå ganska kluven i mitt supporterskap för jag tillhör ju en lite ”yngre” grupp supportrar som varit med när vi faktiskt fått riktigt stora framgångar med BK Häcken, berättar Christopher.

”Vem gillar inte att vara en underdog?”

Men trots att BK Häckens herrlag radat upp placeringar i tabelltoppen under senare år – samt varit regerande Svenska Mästare och ett Champions League-lag på damsidan den här säsongen, så tycker han att småskaligheten i BK Häcken är en styrka.

— Vem gillar inte att vara en underdog? Vi är ju en kvartersförening, det är den identitet som de flesta supportrar tagit till sig när de gått på en Häcken-match och sedan ”fastnat”. Att nya supportrar kan medvetet välja BK Häcken, för att man kan känna i omgivningen att ”kvartersklubben” är kvar – trots att vi växt sett till allt från klubbens ekonomi till antalet supportrar.

Glada Häcken-fans i olika åldrar! Christopher tar gärna med sig döttrarna på BK Häcken. Foto: PRIVAT

Kan underdog-perspektivet och ”kvartersklubben” leva kvar även när herrlaget och damlaget kan vara guldkandidater i allsvenskan framöver?
— Med tanke på att vi jobbat in den här underdog-känslan under så många år blir det lite av en ny identitet för supportrar att få uppleva matcher i Champions League och att tippas som guldkandidater inför säsonger, absolut. Och kollar man noga kan man allt se att klubben ändrar sin kommunikation kring det där, steg för steg. Men jag som varit med om alla säsonger när ett ”jojo-lag” är ändå ganska ödmjuk. När det väl kommer till kritan kan man alltid falla tillbaka på att vi är något av en ”underdog” mot IFK Göteborg, säger Christopher J Berg.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

Han växte upp i Hisings Backa och bor i Backatorp, i dag med hustrun Jennifer samt deras döttrar Vega, 9, och Vally, 7. Döttrarna älskar att BK Häcken nu har ett damlag i allsvenskan, har blivit mycket mer intresserade på fotboll och fått gå på en del matcher med pappa Christoffer. Men hur ser han själv på att klubben utökat med ännu ett lag att ägna tid och energi på?

— Det var väl frågan: Hur snabbt skulle man få känslor för dem? Men ja, det har utvecklats både snabbt och starkt. Att få se BK Häcken spela i Champions League har ju varit fantastiskt. Men även att man har kunnat glädjas med damernas framgångar när det gått lite tuffare för herrarna i år.

— På herrarnas matcher går oftast min bror Alexander, jag och min far tillsammans. Vi får ett tillfälle att umgås, stå längst upp på G och sjunga. Men när jag märkt att mina döttrar blivit väldigt intresserade av fotbollen, de är 7 och 9 år gamla nu, så har jag börjat ta med dem på damernas matcher. Det har blivit en väldigt fin aktivitet mellan mig som pappa och mina döttrar, säger Christopher.

Ena halvan av ”En podd om BK Häcken”

För några år sedan bjöd supportrarna Leo Abrahamsson och Jonas Henriksson in Christopher till deras podd ”En podd om BK Häcken”. Han var med som supportergäst, vilket gav mersmak. Så när chansen att involvera sig mer i podden dök upp så högg han direkt:

— Den är ju från början Leo och Jonas podd som de startade för fem år sedan. Efter ett tag fick Leo andra saker som tog upp hans tid med familj och så, så då frågade Jonas om jag ville vara med och driva podden. Så sedan ett år kör vi! Vi har tagit beslut om att försöka ha med både herrarna och damerna i podden, men även sett till våra gäster att det ska vara ”fifty-fifty”, berättar Christopher och fortsätter:

— Jag tycker att det är kul med podd, för jag gillar formatet och lyssnar gärna själv på på poddar. Jag har inget läshuvud så det formatet passar mig perfekt. det blir nästan som terapisamtal som vi har. Vi har lyssnare som hör av sig och tar upp aktuella grejer, allt från klacksparkar till sånt som är allvarligt. Klubben uppskattar det med, det märker man. Häcken själva bjöd in oss att komma och ställa kritiska frågor till klubbchefen Marcus Jodin och det var hedrande att få den möjligheten.

Pappa Christopher med med döttarna Valli, 7, och Vega, 9 på hemmamatch. Foto: PRIVAT

Så hur ser Christopher på livet som BK Häcken-supporter? Han återkommer till begreppet ”Kvartersföreningen”, att den mentaliteten är kvar bland supportrarna:
— Nästan varje match ser man nya människor som medvetet väljer Häcken, att de känner sig välkomna på läktarna. Vi hade med Liv från Queen Bees i vår podd. Hon berättade att hon inte kände sig välkommen hos andra lag, utan att hon valde Häcken, trots att hennes mamma håller på IFK Göteborg, för att hon kände sig med välkommen här, säger han.

— Egentligen är det väl så att mitt supporterskap stärkts ju äldre jag blivit och steg för steg med att jag engagerat mig mer. Då när man lägga ner mer tid och känslor, så växer passionen med, man känner starkare för Häcken hand i hand med det utökade engagemanget. Kanske särskilt en sån säsong som nu i år när det går dåligt för herrarna kan man fråga sig: Är det lika kul när de vinner, som jobbigt när de förlorar? Och det där är intressant, fortsätter Christopher och pausar.

”Hellre missar en match i medgång än i motgång”

— Jag är en ganska trogen supporter. Det an nästan vara så att jag hellre missar en match i medgång än i motgång. För det är i motgång de behöver oss supportrar, då känns engagemanget nästan mer när det går dåligt. Då påverkas man mer av det, både som supportrar och klubb. Som förra året under pandemin, jag köper ju ändå ett årskort och vill stötta så mycket jag kan och det gör jag gärna även när det är rörigt och vi inte ens fick spela fotboll under en period. Framåt tror jag att det blir ungefär samma nivå för mig. Det kommer flyta på och jag kommer lösa årskort varje år, jag kommer gå på de flesta matcher och vara medlem i Getingarna och Bollklubben och fortsätta engagera mig.

Det är ingen risk att man tappar intresset med åldern?
— Snarare tvärtom! Att man känner en tillhörighet här. Häcken är en familjär klubb och det definerar varför jag supportar föreningen. Trots att klubben blir större, vi växer sakta men säkert, men även på läktarna, samtidigt som vi har barn ihop med vuxna. För det är en så familjär mentalitet, det står äldre personer i 70-80-årsåldern med, det är det som gör att jag gillar det här väldigt mycket.

Här köper du biljett till BK Häckens matcher i allsvenskan och Champions League i höst/vinter.

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: