Clark Olofsson avslöjar sina kriminella planer för Janne Josefsson: ”Öppen för svinaktiga förslag”

Journalisten och SVT-profilen Janne Josefsson möter en av landets mest ökända brottslingar i nya programmet ”Från Hisingen till Casablanca”. I intervjun avslöjar den förre Hisingsbon att han inte lagt ner sin kriminella bana vid 73 års ålder:
— Jag är öppen för svinaktiga förslag, säger Clark Olosson.

De två rikskända profilerna växte båda upp i Biskopsgården på Hisingen. Janne Josefsson, 68, blev en av Sveriges mest kända journalister och Clark Olofsson, 73, blev Sveriges sannolikt mest ökända brottsling. Nu möts de i en öppenhjärtig intervju i nya SVT-programmet ”Från Hisingen till Casablanca”.

Josefsson intervjuar den förra bankrånaren och gangstern i halländska Laholm, där Clark Olofsson numera bor. Olofsson blev under 1960-talet en mediekänd kriminell bland annat efter en mycket uppmärksammad jakt på honom över hela Göteborg som pågick i flera veckor. Detta efter ett rån där hans kumpan hade öppnat eld mot polisen och i samband med gripandet av Olofsson i en skogsdunge i Västra Frölunda sköt även han en av poliserna, i axeln.

1973 blev hans verkliga genombrott som ”rikskänd kriminell” när Olofsson – som en del av gisslanförhandlingen under Norrmalmstorgsdramat – släpptes från fängelset och fick gå in på banken där gisslan hölls.

Rekordrån och flykt undan rättvisan

Många äldre göteborgare minns kanske framför allt storyn om hur Clark låg bakom ”rekordrånet” i Göteborg. Den 24 mars 1976 tog Olofsson två gisslan medan han rånade Handelsbanken på Östra hamngatan på 930 000 kronor.

Vid tillfället var detta det största rånbytet någon svensk rånare kommit över.

När han efter en intensiv polisjakt greps, nio timmar efter rånet – på hotell Gyllene Kärven i Herrljunga, – hittade man endast 230 000 kronor av bytet. Det gav upphov till en myt om att Clark Olofsson hade grävt ner sitt rånbyte någonstans på Västgötaslätten, något som Olofsson själv senare förnekat.

Clark Olofsson har rymt från flera av Sveriges tuffaste fängelsen och begått en hel del spektakulära rån och lyckats fly från polis över hela kontinenten på en del otroligt spektakulära vis. Men allt detta har inte avskräckt honom från den kriminella banan.

Clark Olofsson möter Janne Josefsson i SVT:s ”Från Biskopsgården till Casablanca”. Foto: SVT

Clark: ”Jag har lite planer”

I programmet talar Janne Josefsson med Clark Olofsson om åldrande, att få pension från en stat han orsakat mycket problem för och hans eventuella framtida kriminella planer.

Josefsson: Nu är du 73 år gammal. Du kan ju inte fortsätta som du jobbat tidigare…eller ja, jobbat har du ju inte gjort.
— Jodå, jag har lite planer. Men jag kommer inte i gång, säger Olofsson med hänvisning till Coronapandemin.
Josefsson: Men är det att tjäna pengar på olagligt sätt?
— Halvt om halvt.
Josefsson: Kan du inte låta bli?
— Jag vet inte vad som kommer hända, jag vet inte. Men jag är öppen för illavarslande förslag. För svinaktiga förslag, säger Clark Olofsson i SVT.

Både Clark Olofsson och Janne Josefsson växte upp i Biskopsgården. Foto: SVT

Janne Josefssons program ”Från Hisingen till Casablanca” består av fyra halvtimmeslånga avsnitt beskrivs som ”en roadtrip om åldrandet, livet och döden med Janne Josefsson och taxichauffören Mohammad Lamari”.

Se hela avsnittet av med Clark Olofsson på SVT play.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: