Polisen varnar: Bedragare använder Corona-vaccin som ursäkt för att lura göteborgare

Vaccinationerna mot Coronaviruset Covid -19 riktas i första fasen till samhällets äldsta medborgare. Därför varnar polisen för att bedragare kan försöka utnyttja det – för att blåsa pensionärer på sina besparingar. Därför vädjar polisen om hjälp från dig!

Ännu har bara ett fåtal rapporterade fall av vaccinationsbedrägeri i Västra Götalandsregionen. Polisen i Västsverige tror däremot att fenomenet riskerar att växa under våren och startar nu en informationskampanj om frågan. Tanken är att varna Hisingsbor och övriga Västsvenskar om att bedragare kan använda sig av med syfte att varna och tipsa om vad du kan göra för att inte bli lurad.

Bedragare knackade dörr på Hisingen

I höstas varnade polisen Hisingen för bedragare som slog till mot äldre på Hisingen. Då var metoden att bedragarna knackade på och hävdade att de är från hemtjänsten. Men i själva verket var de tjuvar eller bedragare som vill lura de äldre – i deras egna hem.

“Vi har fått iakttagelser till oss i Biskopsgården att personer går runt och knackar på och utger sig komma från hemtjänsten”, skrev polisen på Hisingen på sin hemsida då.

Personen/personerna har inte kunnat legitimera sig vilket man skall göra om man kommer från hemtjänsten eller liknande. Då ville polisen att du som bor på Hisingen skulle informera dina föräldrar, mor-, farföräldrar och andra äldre om att göra följande när det ringer på dörren.

LÄS MER: Polisen varnar: Bedragare knackar dörr på Hisingen

Även den här gången – där bedrägerierna kan komma att ske via telefon i första hand – gäller det förfarandet. Läser du detta och har äldre släktingar, bekanta eller grannar? Förklara då för dem vad som gäller! Polisen ser att de vanligaste offren för exempelvis telefonbedrägerier är samhällets äldsta personer, ofta över 90 år gamla.

— Därför är det viktigt att vi anhöriga och närstående pratar med våra äldre om att den här risken finns och hur de ska bete sig. Så att de kan vara förberedda om det händer, säger Anna-Karin Kjellgren som jobbar med brottsförebyggande arbete på polisens bedrägerisektion till Vårt Göteborg.

Så hjälper du äldre släktingar att skydda sig!

Den nya varningen kommer framför allt i förebyggande syfte. Polisen vill göra göteborgarna uppmärksamma på vad de misstänker kan bli nästa metod för att ”ta sig in” hos äldre och sårbara grupper: Coronavaccinet.

Den grupp som löper störst risk att drabbas av den nya typen av vaccinationsbedrägeri är tyvärr även den grupp som kan vara svårast att nå ut till med informationskampanjen. Därför ber polisen om din hjälp, för att föra vidare informationen till dina äldre slätingar, grannar och bekanta.

Anna-Karin Kjellgren förklarar:

— Om vården skulle ta kontakt för att boka tid för vaccinering eller liknande kommer de inte att be dig om någon form av identifikation. De kommer inte heller att ta betalt eftersom vaccineringen inte kostar något, säger hon till stadens tidning.

Alltså: Berätta för de äldre du har kontakt med att ingen ska ha betalt för vaccinet och ingen från vården kommer någonsin att be dig om identifikation, bank-ID eller andra viktiga personuppgifter när de bokar in tid för vaccinering.

Anna-Karin Kjellgren har tre korta och tydliga råd hur du ska hantera att någon oväntad tar kontakt med dig gällande exempelvis vaccinering för Covid -19:

— Logga inte in, lämna inte ut siffror och lägg på luren!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: