Claudia låter sina barn växa upp med BK Häcken: ”Fotboll i världsklass”

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Familjen BK Häcken. Så kan man beskriva Andrés, Claudia, Emilio och Giovanni Jimenez. Pappa jobbar för bollklubben, sönerna spelar i ungdomssektionen och mamma kör ”skytteltrafik” mellan Bravida Arenas familjeläktare och Slätta Damms fotbollsplaner.
— Jag är helt övertygad om att den som inte är intresserad av fotboll blir det just efter en Häcken-match, säger Claudia Jimenez.

Grabbarnas pappa är så hardcore BK Häcken som det går att bli. Han har följt laget sedan barndomen och knappt missat en hemmamatch i hela sitt liv. Så när Claudia från Hisings Backa träffade Andrés blev det naturligt att börja gå med på matcherna:
— Det var en självklarhet att följa med till Rambergsvallen! Och jag gillade hela upplevelsen, både på och utanför planen. Så därefter har vi gått tillsammans, berättar hon.

När familjen Jimenez välkomnade nästa generation var det självklart att de skulle bli BK Häcken-fans.

Emilio och Giovanni Jimenez är inte bara pojklagsspelare i – utan även fans av BK Häcken.

Claudia och Andrés – som har uppdrag i BK Häcken, som ansvarig för scouting och rekrytering av spelare till akademin, både på pojk- och flicksidan – tog tidigt med barnen på BK Häckens hemmamatcher. Och lät dem även testa på pojklagsfotboll i klubbens ungdomssektion.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

I dag är Emilio 8 år gammal och Giovanni har hunnit fylla 7.

— Barnen har i princip vuxit upp på Slätta Damm och har sett hundratals matcher genom åren. Både här på Hisingen som på planer runt om i hela landet. De andas och lever för fotboll i allmänhet och BK Häcken i synnerhet, kan man säga. Båda två spelar i ungdomslagen nu och missar sällan en hemmamatch, vare sig det är i akademin eller A-lagen, säger Claudia.

Landslaget väckte intresset för damfotbollen

Och det gäller både herrarnas samt damernas. Intresset för damfotbollen växte när BK Häckens förra herrtränare, Peter Gerhardsson, blev förbundskapten för damernas landslag.

— Då fastnade vi på allvar. Det är en tränare som står för den fotbollen vi älskar att titta på och det blev väldigt kul att följa matcherna. Vi glömmer aldrig mottagandet på Götaplatsen efter VM-bronset i Frankrike 2019. När vi sedan fick ett damlag i högsta serien med så fantastiska spelare som vi har blev det en självklarhet för hela familjen att följa även det laget, berättar Claudia.

Jennifer Falk, från Torslanda, tar sig tid att fotograferas med barnen efter en hemmamatch.

Så vad är det ”magiska” med BK Häcken som fått en hel familj att leva mer eller mindre i synk med en fotbollsklubb? Upplevelsen på matchdagarna är något Claudia särskilt lyfter fram som ett speciellt fenomen:
— Det levereras fotboll i världsklass på Bravida Arena! Och nu har vi även blivit bortskämda med att europeiska storlag besöker oss. Arrangemanget kring matcherna är bra uppstyrt för fansen och vi ser ingen skillnad på herr- eller damlaget, utan vi hejar på som alltid från sektion H, berättar hon.

— Jag älskar stämningen. Folk pratar om att många andra klubbar har så mycket fans och så vidare, men det är väldigt hemtrevligt att sitta på familjeläktaren på BK Häckens matcher. Barnen träffar vänner och hejar på laget tillsammans. Och vi vuxna får se en stor gemenskap där. Sektion G sjunger även så barnen får vara med.

— Man kan lätt komma dit en timme innan avspark och bara umgås med folk. Alla är så trevliga och älskar Häcken, säger Claudia Jimenez.

Familjen är stammisar på Bravida Arena. Foto: PRIVAT

Barnen ropar: ”Snygg räddning iskalla Falken”

Den fina kontakten mellan barn som skapar en fin stämning tillsammans på familjeläktaren tycker Claudia särskilt om. Hon nämner maskoten ”Stickan” och upprepar frasen ”alla är så glada och trevliga”.

— Man får en positiv upplevelse på läktaren. Här hör man sällan svordomar eller annat som är negativt, sånt som som i mina ögon inte heller hör hemma på en familjeläktare. Jag är helt övertygad om att det som inte är intresserad av fotboll blir det just efter en Häcken match. Det är inte hetsigt på ett negativt sätt utan tvärtom. Glädjen hos alla är något som smittar av till alla på familjeläkaren, säger hon.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

Och i år har barnen fått se fler matcher och fått nya idoler. Både landslagsstjärnor som lokala profiler i BK Häckens damlag har snabbt blivit favoriter hos sönerna Emilio och Giovanni.

— De älskar att se Stina Blackstenius, även kallad för ”Blackstone” här hemma och Jennifer ”Falken” Falk. De älskar att gå på matcherna och just nu jobbar de själva med att lära sig alla namnen och nummer på spelarna. De kan ropa ”Snygg räddning iskalla Falken” eller ”bra passning, Elin” trots att de bara är 7 och 8 år, säger Claudia om sönerna.

Sång, inspirerat av Sektion G, har blivit en del av grabbarnas upplevelse på matcherna. Foto: PRIVAT

Blackstenius tog tid för barnen – efter att just ha blivit klar för Champions League

Hon tar upp matchen när BK Häcken vann mot Vålerenga och blev klara för Champions League som positivt exempel:

— Det var mäktigt att få höra Champions League-hymnen på Hisingen. Efteråt stod Blackstenius och pratade med barnen. Hon tog bilder med dem. Det bästa med att vara BK Häcken-supporter är det här, att man känner sig som en familj. Spelarna ser alltid till att prata med kidsen, alla hälsar på varann och man känner sig hemma här, säger Claudia.

Men hade ni varit en BK Häcken-familj även om Andrés inte längre jobbade för klubben?
— Andrés är noga med att skilja på arbete och supporterskap. Han vet att det kan gå fort i fotbollsbranschen. Så svar på frågan är ja, vi är en och hade varit en Häcken-familj även om Andrés inte hade uppdrag i föreningen.

Här köper du biljett till BK Häckens matcher i allsvenskan och Champions League i höst/vinter.

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: