Bengt i Torslanda om hustruns död: ”Hon somnade in med sin hand i min”

Bengt Wester startade ”Vänkretsen” tillsammans med en vän som ett sätt att hjälpa andra människor.

För fyra år sedan somnade Bengt Westers fru in i deras gemensamma hem i Torslanda. Sedan dess har han velat göra något för att hjälpa andra människor att tackla den sorg och ensamhet som lämnas kvar.
— Tomheten blir dominerande, säger han.

81-åriga Bengt Wester hade varit gift med sin fru i 53 år. Tillsammans har de en son och två barnbarn och levde ett liv tillsammans fullt av kärlek.

— Vi reste mycket. Hon älskade våran trädgård och vårt hus. Sedan blev hon sjuk, säger han och fortsätter:

— Hon hamnade i rullstol och så småningom upptäcktes cancern. Jag var vid hennes sida, men efter en tid så somnade hon in hemma hos oss i sin säng. Hon somnade in med sin hand i min.

Fick idén om ”Vänkretsen” tillsammans med en kompis

Under sorgen och saknaden blev Bengt Wester inbjuden att delta i Torslanda församlings ”Leva Vidare”-grupp. Där var det en liten skara människor som samlades för att prata om livet som änkeman eller änka.

— Det var trevligt att prata av sig med likasinnade, säger han.

På de träffarna mötte han Stig Dahlgren. Tillsammans började de nyfunna vännerna gå på utflykter och promenader. Då växte idén fram om att försöka nå ut till andra i samma situation.

— Vi blev goda vänner, Stig och jag. Efter att jag känns honom i knappt ett år så hängde han med mig på en resa till Hurtigrutten. Under resan så pratade vi om hur jobbigt det är för en del som blir ensamma och inte har samma möjligheter som vi att göra saker. Så vi la in en annons i Torslandatidningen: ”Du som förlorat din livskamrat är välkommen till Amhults kyrka”.

”Vi reste mycket. Hon älskade vår trädgård och vårt hus”, säger Bengt Wester om saknaden efter sin fru. Foto: Privat.

Går på teater, bio, utflykter och konserter tillsammans

Då föddes det som nu kallas för ”Vänkretsen”, något som Sveriges radio tidigare rapporterat om. Redan på första mötet kom 28 personer. Sedan dess har Bengt Wester och vännen fortsatt att hålla träffar och hitta på så många saker som möjligt.

— Vi försöker ses på olika restauranger för att äta lunch till exempel. Göra utflykter, gå på bio, teater eller konserter för att försöka lära känna varandra. Under pandemin gick det inte att göra så mycket, men nu ska vi till exempel gå på Torslandarevyn i februari.

Ett möte på restaurangen ”Hörnet” i Torslanda. Foto: Privat.

Bengt Wester flyttade med sin fru 1975 till Torslanda och eftersom de älskade området så stannade de kvar. De har ett långt liv av kärlek bakom sig – något som han tog med sig in i Vänkretsen.

Bengt Wester berättar om känslan av tomhet som finns kvar efter att ha levt med någon under så lång tid. Plötsligt har man ingen att prata med, eller något så simpelt som att man inte längre har någon att se på tv med. ”Vänkretsen” är ett försök att samla människorna tillsammans.

— De flesta av mina dagar är upptagna med något. Jag är aktiv i handbollsklubben sedan 40 år tillbaka, har drivit teoriutbildning i golfklubben och deltagit i hembygdsföreningen. Vänkretsen är för de människor som inte har samma tur, där kan man kan hjälpas åt att träffa nya vänner.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se