”Doldis” från Hisingen är god för 4 miljarder dollar – så blev han rikare än Donald Trump och Kylie Jenner

Forbes lista över världens rikaste personer är fylld av industrimagnater, tech-bolagsgrundare och superkändisar. Samt tre göteborgare – varav en kille från Tuve på Hisingen. I dag är Erik Selins tillgångar större än Donald Trumps…

I fastighetsbranschen är han ett tungt namn. På börsen vet alla vem han är. Men bland genomsnittsgöteborgaren är han inte en ”kändis” på samma sätt som Stena Line-arvtagaren Dan Olsson eller Getinge- och Elanders-profilen Carl Bennet som även är huvudägare i Arjo AB och Lifco AB.

Men Erik Selin, 53, från Tuve på Hisingen finns tillsammans med ovanstående göteborgska stormagnater på Forbes lista över världens rikaste personer. Killen som enligt den amerikanska näringslivstidningen i skrivande stund är god för tillgångar på över 4,1 miljarder US-dollar, motsvarande ungefär 33 miljarder svenska kronor.

Erik Selin driver fastighetsbolaget Balder, som nyligen gick in som delägare i Serneke och samtidigt säkrade finansieringen av Karlatornet – skyskrapan i Lindholmsallén på Hisingen – som blir Nordens högsta byggnad när den är färdigbyggd.

Läste verksamhetsberättelser som 12-åring i Tuve

Under uppväxten i Tuve på Hisingen ska Erik Selin – enligt Forbes – ha börjat läsa verksamhetsberättelser vid 12 års ålder och handla med värdepapper vid 14 års ålder – med pengar han tjänat från sommarjobb.

I dag är han en stor spelare på fastighetsmarknaden och på Hisingen är hans AB Balder förutom Karlatornet med och bygger 650 nya hyresrätter och bostadsrätter längs Långströmsgatan i Svartedalen, exempelvis.

— Vi är glada och stolta över att se Långströmsallén växa fram. Det känns väldigt bra att bidra till områdets, Hisingens och hela stadens utveckling. Långströmsallén blir en grön, social och trivsam stadsdel med närhet till centrum, sa Balders VD Erik Selin till HelaHisingen.se i höstas om det projektet.

I april 2020 var Erik Selins tillgångar enligt Forbes värda omkring 2 miljarder dollar, vilket innebär att han under mindre än ett år har fördubblat (!) den siffran till dagens 4,1 miljader dollar i tillgångar.

I Forbes profil över Erik Selin berättar de att han skippade universitetsstudier för att fokusera på sina aktieinvesteringar, men förlorade ”allt” i börskraschen 1987, varpå han gick vidare till fastighetsaffärer. Som 24-åring övertalade han en lokal bank att låna honom motsvarande 2 miljoner dollar för att finansiera en bostadssatsning i Ängelholm – och i dag är över 60 procent av Balders fastighetsbestånd just bostäder, skriver tidningen.

Göteborgarna rikare än Trump

Som 53-åring är Erik Selin den yngsta göteborgaren på Forbes lista över världens rikaste personer. Tillsammans med Stena Lines ägare Dan Olsson, 73, (5,2 miljarder dollar) och Getinges Carl Bennet, 69, (7 miljarder dollar) bildar han en trio av göteborgare på listan.

Det kan jämföras med New York – där 116 dollar-miljardärer bor. Den sannolikt mest kända av dessa, USA:s president Donald Trump är dock enligt Forbes aktuella siffror för januari 2021 god för 2,5 miljader dollar, mindre än samtliga tre göteborgare på listan.

Sveriges rikaste person var även under 2020 klädföretaget H&M:s grundare och storägare Stefan Persson vars förmögenhet är på över 20 miljarder dollar, enligt Forbes.

De var världens åtta rikaste under 2020

Bland de åtta rikaste personerna i världen hittar vi bland annat Facebooks ägare Mark Zuckerberg och Microsofts grundare Bill Gates. Men största tillgångarna av alla har Sverige-aktuella Amazon:s grundare och ägare Jeff Bezos – som i skrivande stund har tillgångar på ofattbara 113 miljarder US-dollar, motsvarande 925 miljarder svenska kronor.

Världens åtta rikaste 2020. Foto: FORBES.COM (Klickbar bild)

På åttonde plats finns världens rikaste kvinna, Alice Walton, som ingår i familjen som startat och äger butikskedjan Wallmart i USA. Listans yngsta person är även hon en kvinna, nämligen modellen och entreprenören Kylie Jenner, som har tillgångar på över 1 miljard dollar.

Hon toppar däremot ”kändislistan”, en underkategori i Forbes världens rikaste-lista. Där är hon före systern Kim Kardashians make Kanye West, tennisstjärnan Roger Federer och fotbollsstjärnorna Christiano Ronaldo och Lionel Messi.

Kändis-toppen. FOTO: FORBES.COM

Förmögenheterna på Forbes lista rör sig upp och ner från dag till dag, baserat på händelser i personernas finanser – samt börsens utveckling.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: