Östeuropas matkultur ”tar över” Kville – nu öppnar mataffären Lilla Rumänien

Här kan du handla mat som man gör i Bukarest – utan att lämna Hisingen. För ett par veckor sedan öppnade en ny matvarubutik i Kville: Lilla Rumänien.
— Vi har kött från Rumänien, speciella rumänska produkter och så har vi exempelvis även fryst čevapčići, säger Diana Pirnau som jobbar i butiken.

De Östeuropeiska matinfluenserna fortsätter dominera i Kville. Efter att restaurangen Bosna på Mynttorget och bageriet Leilas på Herkulesgatan vunnit Hisingsbornas hjärtan dök Peros chark och deli upp på Kvilletorget.

Dessa balkaninfluerade matstopp värdiga ett besök för valfri ”foodie” har kommit att komplettera de två (!) polska matvarubutiker som finns i Brämaregården. Sedan slog dessutom restaurang Sebilj upp portarna på Herkulesgatan för sin balkaninfluerade husmanskost innan nästa matupplevelse från det forna ”Östblocket” dök upp i Kville.

Nu har en rumänsk matvarubutik öppnat: Lilla Rumänien.

I botten av huset på Virvelvindsgatan 2, precis vid Vågmästarplatsen, har Lilla Rumänien öppnat.

Thaimassage blev matvarubutik

De huserar sedan ett par veckor i samma lokal på Virvelvindsgatan 2, precis vid Vågmästarplatsen, där en damfrisör och sedan thaimassage hållit till. Här kan kunderna nu möta Diana Pirnau och ägaren Konstantin Dovlete som erbjuder olika rumänska specialiteter, med allt från torrvaror till färska och frysta köttprodukter.

— Men vi har även en del internationella produkter, säger Diana Piranu.

En frys är exempelvis fylld med Ćevapčići eller ćevapi som är en köttfärsrätt från sydöstra Europa och är nationalrätt i Bosnien och Hercegovina, men även populär i Rumänien. Rätten är en slags kryddiga köttfärsjärpar som även finns att köpa på flera restauranger på Hisingen, exempelvis Bosna i just Kvillstan där Lilla Rumänien har öppnat sin verksamhet.

Två kylar, en frys och flertalet hyllor för torrvaror fyller just nu Lilla Rumänien med produkter.

Utöver det säljer Lilla Rumänien även korv och fläsk per hekto samt diverse ost- och mejeriprodukter, godis och torrvaror som är vanliga i Rumänien.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

TIPSA OSS! Vill du att HelaHisingen.se ska uppmärksamma en ny verksamhet i din stadsdel? Har du ett tips på vad vi borde skriva om? Hör av dig till tips@helahisingen.se så hjälper du oss bevaka Hisingen på bästa vis!

LÄS MER: