Efter konkursen och kaoset i Backa: ”Dröjer flera månader”

Företaget som grävde upp stora delar av Litteraturgatan gick i konkurs. Nu ger Trafikkontoret nytt besked om området: Det kommer dröja flera månader innan en ny entreprenör är på plats.
— Ja, så är det, säger Rune Andersson, projektledare på Trafikkontoret i Göteborgs stad.

För ett par veckor sedan rapporterade Hela Hisingen att moderbolaget till de som ansvarar för bygget på Litteraturgatan, Barslund Group A/S, förklarats i konkurs. Kvar på gatan i Backa ligger fortfarande högar av sten, skyltar och annat bråte.

— Arbetet är tillsvidare nedlagt och vi kan inte agera för att återuppta det förrän vi fått besked om konkursens omfattning, sa projektledaren Rune Andersson, då.

LÄS MER: Bolaget som grävt upp Litteraturgatan har gått i konkurs

Dagen efter att moderbolaget förklarats i konkurs var Litteraturgatan öde. Foto: Helahisingen.se.

”Konkursförhandlingar pågår” – arbetet kommer dröja

Nu håller kommunen på att leta efter en ny entreprenör.

— Konkursförhandlingarna pågår. Däremot tar det flera månader innan vi har en ny entreprenör på plats, säger Rune Andersson på Trafikkontoret.

Innebär det här att det inte kommer att göras något alls på Litteraturgatan på flera månader? 

— Ja så är det. I vilken omfattning entreprenören avetablerar vet jag inte, men något byggnadsarbete kommer inte att ske förrän ny entreprenör har handlats upp och det tar lite tid.

Bråte, skyltar och annat ligger kvar på Litteraturgatan. Foto: Helahisingen.se.

Sedan november förra året pågår arbetet med att omvandla Litteraturgatan i Backa till en “stadsgata”. Trafikkontoret har därför, tillsammans med bolaget Barslund Sverige AB, grävt upp delar av gatan för att göra plats åt rondeller och gång- och cykelbanor.

Under tiden har framkomligheten för alla trafikslag påverkats. Eftersom Barslund Sverige AB gått i konkurs, måste nu Trafikkontoret leta upp en ny entreprenör som kan ta över arbetet.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se