Godishandlaren avslöjar: Det här är Hisingsbornas favoriter i lösgodispåsen

Är surt, salt, sött eller beskt din favorit i lösgodispåsen? Hos Kandyz på Backaplan – godisbutiken med 800 sorter att välja från – finns svaret på vad folk på Hisingen helst väljer för lösgodis:
— Visst finns det sorter som går åt extra mycket! Men det finns nog lika många favoriter som det finns kunder på Hisingen, säger godishandlaren Fredrik Eliasson.

Godiskedjan Kandyz öppnar sin 25:e butik i landet nu i början av 2021 men den vid Backaplan är än så länge Göteborgsområdets enda. Nyligen flyttade butiken ett par hundra meter – från den tidigare källarlokalen under Nordic Fitness gym på Gustaf Dahlénsgatan till bottenvåningen av ”Rusta-huset” på Backaplan:

— Det tog lite väl lång tid att bygga upp en kundkrets där borta så därför ville vi flytta till ett lite bättre läge. Men vi la en bra grund i den första butiken och de flesta av våra kunder har följt med oss hit. Dessutom har många nya kunder börjat hitta till oss här, säger godisföretagaren Fredrik Eliasson som är uppvuxen på Hisingen.

I hans butik på bottenvåningen av det som länge kallats HCJ-huset, där Rusta i dag har största delen av kåken, på Backaplan – har han nu blivit närmaste granne med en sängbutik, bilmekaniker, sportfiskebutik – samt kanske den viktigaste grannen av alla:

— Att Lekia ligger precis här ovanför gör att en hel del barnfamiljer hittar in här, så är det ju definitivt. Det märks framför allt på lördagar när barnfamiljerna ska ut och handla, säger Fredrik Eliasson.

Största godis-försäljningsdagen

Lördagar är för övrigt veckans bästa försäljningsdagen för lösgodis, i alla fall hos Kandyz på Hisingen. Ju närmare helgen man kommer ju mer godis går åt, är i huvudsak principen som gäller, enligt Fredrik. Efter helgen får han inventera vad som gått åt och fylla på med nytt.

— Man lär sig vilka godissorter som är de mest populära och nu efter att ha drivit den här butiken i några år kan jag i princip beställa nytt godis utan att ens se efter. I alla fall i de flesta fall så vet jag vilka sorter som är de mest populära, säger han när HelaHisingen.se är på besök.

Och de sötsugna kunderna har en hel del att välja på, då Kandyz Backaplan har hela 800 sorters lösgodis. Organiserat efter surt, sött, salt – men även efter märket på tillverkarna samt i särskilda kategorier.

— Nu har vi en hel vägg med choklad till exempel och snart fler än 15 sorters tuggummi att köpa till lösgodiset, säger Fredrik Eliasson.

Favoriter: En blanding av gammalt och nytt

Så vilka är de sötsugnas favoriter här på Hisingen? Jo, en blandning av klassiker och helt nya koncept, kan man säga. Ferrarribilar, Punschpraliner, Sura colanappar och Sura Flaskor (Fizzy pop) är fyra av de vanligaste valen hos kunderna.

— Men sen dyker helt oväntade sorter upp med. Efter att flera kids på Tik Tok gjort videos med ”Jelly fruits” fick vi i massor med frågor om detta godis – som var jättesvårt att få tag på, säger Fredrik Eliasson.

Backaplans godiskung Fredrik Eliasson.

— När vi väl fick in den gick det åt i otrolig takt. Vi tog in det på påse och det tog slut på en gång. Sen sålde vi 100 kilo av bara den sorten under kort tid. Swoosh sa det så var godiset slut, säger han.

— Men även choklad går åt en hel del. Och det går lite i vågor med, ett tag blir något extra populärt medan något annat som tidigare sålt bra går ur modet. Så bortsett från de klassiker vi nämnt, men även sånt som vingummin så varierar smaken en hel del. Sen händer det att andra sorter gör comeback efter ett år, säger Fredrik.

Ett par pallar med godis i veckan

Fredrik har bott i Svartedalen, i Kyrkbyn, Backa och Kärra. Nu har han flyttat till Surte men har jobbet kvar på Hisingen. Från kontoret i godisbutiken beställer han varje vecka in ett par pallar med godis som gått åt under veckan.

För honom är det viktigt att ha en bra rotation så att allt godis är fräscht och färskt. Det är inget problem med de populära sorterna.

— Min önskedröm är att det är fullt i alla lådor med färskt godis. Är en låda inte välfylld här så är orsaken nästan alltid att det inte har funnits att beställa in just den veckan, säger han.

En annan del som är viktig för Fredrik är hygienen, att alla godissorter har fasta lock över sig, att det är rent och prydligt och att godisälskare känner att det är en trevlig upplevelse att handla lösgodis.

— Ibland är det tyvärr inte så fräscht i godisavdelningen i vissa butiker, som i matvaruaffärer där godis kan ligga för länge, där lådor inte är stängda och hygienen är lite sådär. Vi jobbar hårt för att kunderna ska tycka att det är fräscht här.

”Stora fans av en viss storts godis”

En del kunder är väldigt fästa vid just sina favoritsorter av godis, ofta för att det är sådant de ätit sedan sin barndom. Fredrik berättar om olika myter som finns om godissorter, om diskussioner som förs på onlineforum där man diskuterar godis och om en del besvikelser som kan uppstå:

— Det finns folk som är stora fans av en viss sorts godis och om det då försvinner för att tillverkaren slutar producera det av någon anledning så blir de väldigt besvikna, säger godishandlaren Fredrik Eliasson.

Kandyz på Backaplan har över 800 sorters lösgodis.

Ett sådant exempel är ”Salta bildäck” som producenten Toms i Danmark slutade producera – ett godis som fortfarande många frågar efter. Ett annat är ”S-märken” som i decennier varit en favorit i svenskarnas lösgodispåsar. Där har tillverkaren beslutat sig för att dessa endast ska säljas i egen påse och inte som lösviktsgodis:

— Så nu har vi fått sätta upp ”Utgående”-skyltar på de lådorna för snart har vi inte kvar det. Men vi lär få svara på frågor kring varför de är borta under lång tid framöver, säger Fredrik.

Vad gillar du för godis själv?
— Salt godis. Saltlakris är favoriten! Svenskar gillar ju salt godis, det är vi och finnarna som gör det. Men det kan vara ett problem ibland, för vissa större godistillverkare kanske lägger ner produktionen av en viss sort för att de inte kan sälja den till tillräckligt många länder, säger Fredrik till HelaHisingen.se.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: