Eriksbergs fine dining-drottning: Hisingen behöver fler bra restauranger

Pigas delägare och en av Hisingens största krögarprofiler hoppas att pandemin ska vara över till sommaren. Men om den drar ut på tiden tror hon att de flesta krogar överlever ändå – eftersom förra sommaren var så stark försäljningsmässigt:
— Svenskarna har varit ute den här sommaren. Göteborgarna har druckit sina öl på krogen, det har de, säger Majsan Johansson.

Nu efterlyser hon att fler krögare vågar satsa på Hisingen!

Vi träffar Majsan Johansson, som äger och driver Piga, en av Hisingens få ”fine dining”-restuaranger (ett epitet vi tillskriver dem – inte de själva, bör noteras), tillsammans med kollegan Håkan Sandberg på Eriksbergsdockans kaj. Hon dyker upp vid restaurangen i sin Peroni-bil, för Majsan är inte ”bara” restaurangentreprenör – utan har ett vardagsjobb med. Hon jobbar för Asahi, ett av Japans ledande bryggerier med varumärken som italienska Peroni och tjeckiska Pilsner Urquell i sin portfolio.

Dessutom är Majsan i högsta grad inblandad i Nefertitis nya ”kostym”, den klassiska jazzklubben som tagits över av nya (hiphop)krafter. Till våren är tanken att de ska öppna upp igen och bland de andra delägarna finns bland andra lokala dj-legenden Mattias Lundin (hjärnan bakom klubben Colors som huserat bland annat just på Nefertiti) och rapstjärnan Timbuktu:

— Där ska vi bygga uteservering deluxe. Vi får ha lov att ha 900 personer på uteserveringen och spela musik utomhus till 04. Men vi kommer bygga coronasäkrat för ett lägre antal personer i sommar. Köket blir soul food-inriktning. Tänk New Orleans, Louisiana med crabcakes. Soulfood, hiphop och fläskiga amerikanska viner, säger Majsan Johansson.

”Det här kommer förändra oss för alltid”

Piga, som ligger längs Eriksbergsdockans östra pir, har hållit öppet under pandemin men tvingats skruva lite både sin affärsmodell. Exempelvis har de fått fokusera mer på take away och catering när gästernas önskemål krävt det, samt anpassa sig till diverse restriktioner.

”Jag tror det här kommer att förändra oss för alltid. Till exempel tror jag att många som tvingats upptäcka nya platser i Sverige kommer välja det när det är dags för semester efter pandemin”

MAJSAN JOHANSSON OM FÖRÄNDRAT BETEENDE I SPÅREN AV PANDEMIN

— Jag hade inte haft något emot att ha stängt om jag hade vetat att mina anställda hade ett jobb att gå tillbaka till, säger Majsan Johansson om läget.
Tar inte det emot som företagare att stänga ner sin verksamhet?
— Jo självklart, men om det hade hjälpt till att stoppa smittan så hade man ju valt det hellre.

— Jag tror det här kommer att förändra oss för alltid. Till exempel tror jag att många som tvingats upptäcka nya platser i Sverige kommer välja det när det är dags för semester efter pandemin. För min del skulle det inte kännas rätt eller välprioriterat just nu. Fler jobbar hemifrån nu och kanske börjar unna sig att köpa med mat från restaurang hem, säger hon.

Pandemin har påverkat matvanorna

Take away-kulturen har alltså krupit in i de flesta restaurangers verklighet nu när pandemin snart pågått i ett års tid i Sverige, helt oavsett om det tidigare varit en del av affärsidén. Och så har det blivit viktigt för Piga att servera mat som klarar av transporter:

— Som den schnitzel vi har på menyn nu, den mår nästan bättre av att ligga och gotta sig i ansjovissmöret tills man har kommit hem. Så det handlar lite om att jobba med den maten som ”reser” på ett bra sätt, förklarar Majsan.

Piga har exempelvis satsat på en fiskgratäng som är färdig att bakas i ugnen hemma – eller få med sig den varm från restaurangen.

— Det har handlat dels om att nå ut med sitt budskap för oss men även om att se till att maten håller i alla led.

Pigas delägare Majsan Johansson visar upp planerna för Nefertiti där hon blivit delägare.

”Verkligen kul att så många nappade”

Piga är en av få restauranger på Hisingen som systematiskt byter ut hela sin meny så ofta som var tredje månad. Bortsett från en idé om att stamgästerna ska återvända för att testa nya rätter så handlar det om att nyttja säsongens råvaror. Men när helgdagar och events till stor del har försvunnit har gänget i köket fått anpassa sig för att möta upp gästernas önskemål:

— Nu på nyårsafton var det exempelvis väldigt många som köpte våra ”nyårspåsar”. Vi har haft det i många år men den här gången var trycket så mycket större. Så även om det var väldigt ledsamt att inte ha nyårsfirande så hade vi mycket plats att förbereda vår nyårsmat för take away på och det var verkligen kul att så många nappade på det, säger Majsan.

Pandemin gör att de fått gå över till att jobba med sittningar, så att gästerna får en viss ”slot” som de får äta sin middag på. Något som kommer förändra hur ”Alla hjärtans dag” ser ut:

— Om restriktionerna tvingas dra ut över sommaren i år…det hade varit ledsamt. Så tråkigt. Jag hoppas verkligen inte att det blir så. Ärligt talat så tror jag inte att det blir så nu när vi börjat vaccinera människor med, säger Majsan Johansson.

”Göteborgarna har druckit sina öl på krogen”

Klarar krogarna en till sommar som inte är ”normal”?
— Ja. Alltså, många har haft en väldigt bra sommar med, det ska vi inte glömma bort. Svenskarna har varit ute den här sommaren. Göteborgarna har druckit sina öl på krogen, det har de. Och det märker man också inte bara för att man pratar med övriga krögare utan på våra försäljningssiffror. Så det har varit en väldigt bra sommar för väldigt många krogar, men vi får väl se.

— Samtidigt finns det de som bara lutar sig tillbaka på sen ölförsäljning har det å andra sidan tufft. Andra Långgatan har det exempelvis tufft. Där lever många krogar på senaste dagskassan, säger Majsan Johansson.

”Det var bara inget som passade min smak, så jag kände att jag ville öppna något som gör att man känner sig trygg. Att varje gång man går där ska det vara gott, vällagat och lagat på plats, inte något som kommer ur en fryspåse in i en fritös.”

MAJSAN JOHANSSON OM KROGLIVET PÅ HISINGEN NÄR HON FLYTTADE TILL ERIKSBERG 2007

Majsan själv har bott i Eriksberg sedan 2007. Bristen på bra restauranger i närområdet var en av grundorsakerna bakom det att hon gav sig in i projektet som sedan blivit Hisingens sannolikt mest hajpade restaurang. Hon tröttnade helt enkelt på att behöva åka in till stan varje gång hon ville äta ute.

— Absolut ingen skugga på de som hade verksamheter här då. Det var bara inget som passade min smak, så jag kände att jag ville öppna något som gör att man känner sig trygg. Att varje gång man går där ska det vara gott, vällagat och lagat på plats, inte något som kommer ur en fryspåse in i en fritös. Vi blev det konceptet som gör allt från grunden, som bakar vårt eget bröd, som gör vår egen öl, alltså det ska vara vällagat och baserat på säsongens råvaror. Det finns ingen anledning att ha jordgubbar i december, säger Majsan.

Välkomnar fler bra konkurrenter

Har det blivit bättre med krogar på Hisingen sedan dess?
— River café till exempel har ökat sin tillgänglighet. Sjöporten har gjort ett jättelyft som kvarterskrog med pizza, sen har vi jättebra hamburgare på Lucy’s. Sen om man åker lite länge bort från oss på Piga…herregud, vi har napolitansk pizza på Lindholmen, det är ju en revolution! Det är superbra pizza på Dirty Dough.

— Men det är klart att vi vill se mer restauranger. Mer flöde av människor här på Hisingen, säger Majsan.
Är det bra med konkurrens för dig som krögare?
— Framför allt bra ställen är ju välkomna! Vi måste ha mer, vi behöver liv och rörelse och mer människor kanske främst här i Eriksberg. Är det inte liv och rörelse, människor som är ute och rör på sig så blir det så ätt att buset kommer hit i stället, säger Majsan Johansson.

Är det något nytt på gång i mat och dryckesväg i Majsan Johanssons regi här på Hisingen, då?
— Så kan det vara, men det är alldeles för tidigt att avslöja exakt vad det kan bli framöver. Förhoppningsvis kan jag berätta mer innan sommaren, säger hon lite lurigt och skrattar.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: