Här får Hisingsborna en plan för när kriget eller krisen slår till: ”Fler är medvetna”

Har du funderat på hur du ska ta hand om dig och dina nära vid en eventuell kris- eller krigssituation? Vad gäller? Hur får man vatten? Vad kan man förvänta sig att samhället gör? Vid en eventuell kris har du ett eget ansvar, samhällets resurser kommer inte räcka till. På söndag hålls gratis kurser på Bäckebol Center där göteborgare kan lära sig att bli redo för samhällets värsta skräckscenarios:
— Kroppen klarar sig ju bara i två dygn utan vatten…sen dör du. Så det är rätt viktigt att ha en plan för hur man ska få vatten om det inte kommer något vatten ur kranen, säger utbildaren Nils-Bertil Garpland.

Försvarsutbildarna är en frivillig försvarsorganisation som fått uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att utbilda olika samhällsgrupper i hur vi ska vara redo för när krisen, eller kriget, kommer. En av dessa utbildare är Nils-Bertil Garpland, kurschef på Svenska försvarsutbildningsförbundet, som kommer till Bäckebol Center söndagen 26 februari. Där ger han tre gratis föreläsningar för allmänheten:

— Vi ska lära oss hur man klarar en vecka utan el, vatten eller värme. Sådant de flesta tar för givet. En vecka är så länge svenska staten sagt att vi ska kunna klara oss om krisen är framme, något många kanske inte känner till. Fler och fler är medvetna om det här i samhället, men samtidigt har vi har en hel del folk därute som inte alls är medvetna om vad som krävs av oss medborgare själva om det värsta scenariot inträffar, säger Nils-Bertil Garpland.

Under rubriken ”Klarar du en vecka utan el och vatten?” bjuder Bäckebol Center alltså in till föreläsningar vid 11:00, 12:00 och 14:00 där vem som helst kan komma och lyssna på experten inom området. Men den som identifierar sig som ”prepper” är inte målgruppen, utan här riktar utbildaren in sig på vanliga ”Svenssons”…

— Vi kommer prata om sådant som ”Hur får jag information?”. När jag föreläser på gymnasiet brukar jag säga att de där mobilerna som ungdomarna håller i kommer sluta fungera efter några timmar om elen slås ut, då brukar de titta på mig som frågetecken. Sånt brukar många inte tänka på, eller en annan viktig sak som vatten. Kroppen klarar sig ju bara i två dygn utan vatten…sen dör du. Så det är rätt viktigt att ha en plan för hur man ska få vatten om det inte kommer något vatten ur kranen, säger Garpland.

LÄS MER: Klarar du en vecka utan el och vatten?

Bäckebol Center gör den för handeln rätt unika satsningen som ett resultat av den förändrade omvärld vi ser omkring oss i dag. Köpcentret vill vara med och ta ansvar för att hisingsborna och övriga göteborgare är redo om krisen är framme:

— Vi tycker det är viktigt att prata om de här frågorna och vara med och sprida kunskap till våra kunder, gäster och besökare. Det är inte så vanligt att köpcentrum har den här typen av fokus på sina events, men vi har en unik närhet till många medborgare i stadsdelarna runtomkring som kommer hit för shopping eller är stamkunder som handlar mat här. Därför vill vi vara med och lyfta frågorna kring medborgarnas egen beredskap och hjälpa till att utbilda fler på området, , säger Nina Linnér, centrumledare på Bäckebol Center och fortsätter:

— Vi tror att det här är något många grubblar över men inte riktigt vet i vilken ände de ska börja. Vad behöver man veta och vad behöver man ha hemma? Tanken är att man kommer hit på söndag, får kunskapen och en lista över livsnödvändiga prylarna, checkar av vad man redan har, kompletterar med det man behöver och får det gjort på ett par timmar. Vi hoppas att ännu fler ska vara redo tack vare detta om någon typ av kris inträffar.

Tre föreläsningar för allmänheten 26 februari 2023

Föreläsningen på söndag går igenom vem som gör vad när det värsta scenariot, som krig, naturkatastrofer, hybridkrig eller annat är framme. Vad behöver medborgaren göra själv? Vad gör samhället? Garpland går även igenom områden som inte är lika dramatiska som att det fullskaliga kriget kommer – men som ändå kan påverka samhället med rätt så dramatiska effekter.

— De som inte har en beredskap eller en plan kanske inte vet hur sånt som cyberattacker eller stormar kan slå ut elnätet eller vattenproduktionen. Det är sånt som inträffar mellan varven, även om det oftast inte får de värsta tänkbara konsekvenserna. Men det finns många andra scenarios för när medborgarna behöver vara redo än vid ett fullskaligt krig, säger Nils-Bertil Garpland och fortsätter:

— Det kan handla om IT-attacker, påverkanskampanjer, ”små gröna män” som på Krim-halvön när Ryssland annekterade en del av Ukraina, ja det finns en hel palett av olika scenarios som kan ske och påverka oss även om det inte är det fullskaliga kriget med Ryssland som står inför dörren, säger Garpland.

GRATIS FÖRELÄSNINGAR! Är du intresserad av att lära dig mer om att bli redo för när krisen eller kriget kommer? Föreläsningarna sker på Bäckebol Centers ”torg” framför ICA Kvantum och MediaMarkt söndagen 26 februari 2023. En föreläsning hålls 11:00, en vid 12:00 och så en tredje vid 14:00.

OBS! Föreläsningarna är gratis och ingen föranmälan krävs. Även parkering vid Bäckebol Center är gratis.

Redaktionen
tips@helahisingen.se