Nu stänger Clas Ohlson på Backaplan – rusning till butikens utförsäljning

Den svenska hemmafix-kedjan Clas Ohlson genomför besparingar, vilket företaget kommunicerat under det senste året. Bolaget stängde sex av sina butiker under 2022 och fortsätter den trenden i början av 2023 när man stänger ner ytterligare butiker, bland annat i centrala Uddevalla, på Sveavägen i centrala Stockholm – samt den vid Backaplan på Hisingen i Göteborg.

Fredagen 3 mars blir sista dagen som butiken har öppet på Backaplan och fram tills dess rear man ut alla produkter i sortimentet. Först började Clas Ohlson med en rea på 30 procent på hela sortimentet men ökade sedan upp till 50 procent vilket föranlett något av en rusning till butiken.

När HelaHisingen.se besökte butiken hade redan delar av sortimentet tömts av fyndsugna kunder, medan lamp- och ljus-, verktyg- teknik- och trädgårdsavdelningarna ännu hade en hel del produkter kvar i sortimentet. Både på för- och eftermiddagen hade butiken förhållandevis långa köer till sina tre kassor, så att det var något av en ”rusning” till rea-tömningen är ingen överdrift.

Kedjan vidtar åtgärder som ”beräknas ge kostnadsbesparingar och minskade avskrivningar” om totalt cirka 110 miljoner kronor med full effekt under verksamhetsåret 2023/24. Åtgärderna medför samtidigt engångskostnader om cirka 120 miljoner kronor som redovisas i det tredje kvartalet 2022/23.

Öppnade butiken för fem år sedan

Det var för knappt fem år sedan, i april 2018, som Clas Ohlson öppnade butiken på Backaplan under pompa och ståt. De blev då grannar med bland annat Apoteket och Burger King i byggnaden ”Backa 1” på Backaplan. Då blev det expansiva Clas Ohlsons 89:e butik och man var stolta över de 900 kvadratmeter stora försäljningsytan man nu skulle husera på.

— Backaplan är en av de största handelsplatserna i Sverige där vi tidigare inte haft en butik så det känns fantastiskt roligt att äntligen kunna slå upp portarna. Projektteamet på plats har gjort ett kanonjobb med förberedelserna och vi ser mycket fram emot att välkomna kunderna in i butiken, sa Fredrik Uhrbom, Sverigechef på Clas Ohlson, då.

Invigningen av butiken på Backaplan i april 2018. Foto: PRESSBILD CLAS OHLSON

Men mindre än fem år senare tog sagan slut.

Clas Ohlson har nu kvar en butik på Hisingen, den i Bäckebol Center mellan Hisings Backa och Hisings Kärra. Kedjan har inga planer på att öppna nytt i Backaplanområdet i dagsläget, till skillnad från en del andra kedjor som tänkt flytta från de nuvarande butikslokalerna till stadskvarteren som byggs i ”Framtidens Backaplan”.

Före det att Clas Ohlson flyttade in i butikslokalerna i Backa 1 fanns inredningsbutiken Chili i samma lokaler vid Backaplan och före det en elektronikkedja. Clas Ohlson hade enligt Q3-rapporten 224 butiker, merparten i Sverige och Norge, men även ett antal i Finland.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: