De murar in en bit av Hisingens historia – gör tidskapsel för framtiden

En hemlig tidskapsel har nu murats in på Lundbyskolan. Tanken är att den ska ge en unik inblick i livet på Hisingen när den öppnas i framtiden.
— Att öppna paket är ju spännande, och att öppna ett från 40 år sedan är ännu mer spännande. Om och när vår tidskapsel hittas, så är det en hälsning till de elever som går på skolan och de byggarbetare i branschen som kanske jobbar på samma sätt i samma hantverk som vi gör idag, säger Hannah Björk, kommunikatör på Lokalförvaltningen.

Den nya högstadieskolan i Lundby byggs mittemot Bravida Arena och Lundbybadet, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare. I anslutning till skolan byggs även två idrottshallar med läktare som ska rymma 1 000 åskådare samt en kulturskola. 1950-talsaulan ska samtidigt renoveras och kunna inhysa 800 åskådare.

Projektet har en budget på över en halv miljard kronor – och är därmed lokalförvaltningens största investering.

Det här är innehållet i tidskapseln. Foto: Hannah Björk.
Bland annat finns en mejlväxling om hur konstverket ”Tecken” har suttit uppe på fasaden genom åren – har det varit uppochnedvänt eller..? Foto: Hannah Björk.

Fick inspiration från annan tidskapsel: ”Minns med ett leende hur spännande det var”

För att uppmärksamma de som arbetar med projektet och för att skicka en hälsning till framtiden bestämde de inblandade sig för att mura in en tidskapsel.

— Det var lokalförvaltningens projektledare Bertil Nordberg som kom med idén att mura in en tidskapsel. Han jobbade för många år sedan med ett projekt på Sahlgrenska och hittade då en tidskapsel och minns med ett leende hur spännande det var, säger kommunikatören Hannah Björk.

I tidskapseln, som är en ihopsvetsad plåtlåda, finns olika tidsmarkörer samt hälsningar till de som öppnar det i framtiden. Bland annat finns en teckning från en tidigare elev samt en berättelse om Lundby baskets nära 60-åriga historia i idrottshallen – tillsammans med en handduk och vattenflaska från Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Fredagen 21 oktober samlades personer från Peab och lokalförvaltningen för att mura in tidskapseln. Foto: Hannah Björk.

Ska spegla samtiden – muras in i väggen

Plåtlådan innehåller också tidningarna GT och Göteborgs Posten, som en symbol för samtiden och hur livet är i Göteborg. Nu hoppas lokalförvaltningen att lådan ska hittas av framtida personer.

— Att öppna paket är ju spännande, och att öppna ett från 40 år sedan är ännu mer spännande. Om och när vår tidskapsel hittas, så är det en hälsning till de elever som går på skolan och de byggarbetare i branschen som kanske jobbar på samma sätt i samma hantverk som vi gör idag, säger Hannah Björk.

Lundby gymnasiums aula med tillhörande foajé bevaras, men huvudbyggnaderna samt gymnastiksalen har rivits för att ge plats åt den nya, moderna, grundskolan. Projektet ska stå klart 2024.

I lådan finns även en teckning från en tidigare elev. Foto: Hannah Björk.

FAKTA: Det här finns i tidskapseln

Ritningarna över skolan
Bilder från spadtaget på eleverna och politikerna som invigde byggprojektet
En hammare och brev från entreprenören Peab
En mejlväxling om hur konstverket ”Tecken” har suttit uppe på fasaden genom åren – har det varit uppochnedvänt eller..?
En berättelse om Lundby baskets nära 60-åriga historia i idrottshallen med en handduk och vattenflaska från Idrotts- och föreningsförvaltningen
Dagens GP och GT
En teckning från en tidigare elev.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: