Här öppnar Hisingens nya pâtisserie – ett konditori med turkisk touch

Hisingens nya pâtisserie med allt från baklava till bröllopstårtor på menyn har öppnat! Konceptet är en vidareutveckling av Sultan grills intåg i Kvillestaden – där turkisk grill nu även erbjuder anatoliskt bageri i en klassisk konditorilokal…

Efter att gamla anrika Lundgrens konditori slagit igen sin verksamhet på Hisingsgatan i Brämaregården tidigare i år och har lokalerna stått tomma. Men under de senaste veckorna har en större renovering genomförts för att ge plats åt – ett nytt konditori!

26 juni 2020 stängde Lundgrens konditori sin butik på Hisingsgatan efter 73 år på platsen. Familjeföretaget Lundgrens grundades 1947 var den sista verksamheten av det gamla efterkrigstidens Kville, som hade överlevt ända in på 2020-talet.

Men denna anrika konditorimark fortsätter ha en liknande inriktning när grannen Sultan Grill expanderar verksamheten. Häromkvällen öppnade man dörrarna på Sultanzade Baklava & Patisserie.

I Lundgrens konditoris gamla lokaler på Hisingsgatan har det nya pâtisseriet öppnat.

Sötsaker från det ”anatoliska köket”

Ett pâtisserie är ett slags franskt konditori som specialiserar sig på bakelser och sötsaker av olika slag. I Frankrike är det en officiell titel på ett konditori som anställer en maître pâtissier, en bakelsemästare.

Baklava å sin sida är ett sött bakverk som normalt äts som en dessert. Rätten har sitt ursprung i de kejserliga köken i Topkapıpalatset i Istanbul i Osmanska riket, i dagens Turkiet.

Företagsnamnet i sig ger en idé om vad det blir för utbud och inriktning på verksamheten. Och fler turkiska influenser lär det bli – då Sultan grill även de har turkisk inriktning, eller som de själva beskriver det:

”Här serverar vi mat från den turkiska matkulturen. Vi grillar över öppen glöd med stolthet i tradition och kultur. Vi skapar vi den mat vi växte upp med – här hittar ni traditionella turkiska rätter och röror som kan vara svåra att hitta någon annanstans.  Välkommen till en äkta turkisk restaurang som hyllar det anatoliska köket.”

Bortsett från kakor, baklava och mindre bakelser av olika slag kommer Sultanzade Baklava och Pâtisserie även inrikta sig på tårtor, med allt från bröllopstårtor till födelsedagstårtor.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: