Emma, 28, hjälper familjer att få gratis mat och presentkort inför jul ”Stort behov”

Kaffe, pepparkakshus, julmat och presentkort. Det är några av sakerna som kan finnas i en ”Julkasse” – en leverans av mat till familjer i Göteborg som har det svårt med ekonomin inför julen.
— Jag träffar många barnfamiljer som verkligen behöver den här hjälpen. Som får ont i magen inför julen, säger initiativtagaren och Hisingsbon Emma Ivarsson.

Projektet startade för åtta år sedan, när Emma Ivarsson ville göra någonting för att hjälpa de familjer som inte klarar av att finansiera allting från julmat till presenter.

— Det var jag och två kompisar som startade projektet. Först ville vi hjälpa till med julklappar, så vi tog kontakt med en kvinna som hjälper behövande familjer året runt med kläder och leksaker. Efter det tänkte jag att vi kanske skulle kunna hjälpa till med julmaten i stället, säger hon.

”Finns ett stort behov”

”Julkassen”, som projektet heter är ideellt. I grunden är Emma Ivarsson socionom och jobbar som fältsekreterare på socialtjänsten.

— Jag träffar många ungdomar i yrket, antingen på skolor eller utomhus på kvällarna. Och där ser jag att det finns ett stort behov av det här.

Emma Ivarsson på väg med leverans till en av de familjer som hon hjälper under julen. Foto: Privat.

2012, första året med Julkassen hjälpte hon sex familjer. Förra gången, lyckades hon få tillräckligt många att skänka pengar eller att sponsra projektet att hon kunde hjälpa så många som 274 familjer.
— Vi startade med en liten skara, men det har ökat för varje år. Det är jättekul att fler får upp ögonen, och jag träffar många barnfamiljer som verkligen behöver den här hjälpen. Som får ont i magen inför julen, säger hon.

Matvaror och presentkort

Tidigare år har familjerna kunnat få en stor matkasse med allt från julskinka, köttbullar och sill, till yoghurt, pålägg och bröd. I år kommer den innehålla bland annat pepparkakshus, kristyr och presentkort.

— På grund av restriktionerna så kommer de få några matvaror men även presentkort så att de själva kan handla maten genom en affär eller hemkörning. Jag kommer fortfarande besöka familjerna som tidigare, men de kommer förutom mat även få presentkort, produktcheckar och en bukett blommor.

2018 delade Emma Ivarsson ut Julkassar till 274 familjer i Göteborgsområdet.
Foto: Privat.

Kör i hela Göteborg

Emma Ivarsson bor i Tuve på Hisingen och kör hem till familjerna nästan varje vardagskväll samt flera pass på helgerna i december.

— Det är till för familjer som kanske inte har råd att köpa någon julklapp, men känner att det är möjligt om man får lite hjälp med maten. Framförallt är det för barnens skull, att man får en okej jul. Att man har det lite som alla andra.

Hon blir glad av glädjen som hon får tillbaka, främst från barnen.

— När jag kommer med kassen så blir det första gången som de kan göra något extra. De vill dekorera direkt eller äta risgrynsgröten direkt. En del ringer mig och undrar när jag kommer och säger att ”mitt barn vill gärna träffa dig innan de går och lägger sig”, säger hon och fortsätter:
— Det är väldigt givande och det märks att det verkligen behövs och det gör verkligen skillnad.

Söker via Facebook

De som kan söka för att få en julkasse är familjer med ekonomiska svårigheter, som har barn under 18 år och bor i Göteborg eller i kranskommunerna.

— De som har svårt att få ihop pengar till julmat kan ansöka på Julkassens Facebooksida. Jag hoppas att ännu fler vill donera i år så att så många som möjligt kan få hjälp. Ansökan att få en Julkasse är fortfarande öppen men även chansen att kunna bidra med pengar.

”Nu får jag köra maraton”, säger Hisingsbon om initiativet. Foto: Privat.

Årets projekt börjar den 02:e december och håller på fram till den 23:e.

— Så nu får jag köra maraton, säger Emma Ivarsson.

Det här kan en ”Julkasse” innehålla:
Pepparkakshus, kristyr, basmat, risgrynsgröt, non-stop, pepparkakor, chokladkaka eller kaffe. Även presentkort eller rabattcheckar kan ingå. Något år har det varit med blomsterbuketter.

Vill du bidra? Du hittar ”Julkassen” via deras Facebook-grupp.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: