Mönstret som formar Hisingens snyggaste solenergi – i Biskopsgården

Mönstrade plattor som förhöjer husets utseende och samtidigt försörjer det med el, går det? Svaret är ja och är nu verklighet på Friskväderstorget 2 – 8 i Göteborg. Bostadsbolaget är bland de första hyresvärdarna i Sverige med att använda solcellsdesign.

— Det vanligaste är att solceller inte syns eftersom de sitter på taket. Tekniken med designade paneler är relativt ny i branschen och just den här gaveln passade perfekt att använda den på, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget och initiativtagare till den annorlunda solcellslösningen i ett pressmeddelande.

Huset på Friskväderstorget syns över hela området och de nya solcellerna väcker uppmärksamhet och nyfikenhet bland de som går förbi.
Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svensk folklore.
— Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna producera cirka 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor såsom belysning, hissar och tvättstugor, säger Oskar Scheiene.

Eftersom solen strålar uppifrån så är det förstås mer effektivt att ha solpaneler på taken.
— Just den här väggen ligger dock rakt mot söder och fungerar därför riktigt bra för den här typen av solceller, menar Oskar Scheiene.

Allmännyttans klimatsatsning: Fossilfritt till 2030

Bostadsbolaget deltar i Allmännyttans Klimatinitiativ där målet är att all energi ska vara fossilfri till år 2030. Som ett led i detta bygger Bostadsbolaget ut solenergi på en mängd fastigheter och nästa stora solcellsprojekt blir att sätta paneler på taken till flertalet hus i Norra Biskopsgården, skriver man i pressmeddelandet.

— Gaveln på Friskväderstorget är ett specialprojekt, men eftersom det nu går att göra solceller i olika färger och former så är det roligt att passa på att skapa lite uppmärksamhet kring solenergi genom en sådan här anläggning, säger Oskar Scheiene.

Bostadsbolagets satsningar på solenergi innebär att man i utgången av 2021 har en total installerad effekt på hela 2 300 kW vilket ger närmare 2 200 MWh årligen producerad miljövänlig solenergi. Det motsvarar årsförbrukningen för 110 normalstora villor.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: