Linus gör succé på Instagram – med sin Volvo-grävare vid Karlatornet

Linus Josefsson har på kort tid blivit lite av en profil bland fordonsnördar på Instagram. Med kontot ”hillbiillyoperator” har han fått flera tusen följare – som kan hänga med på Linus olika arbetsplatser.
I centrum finns alltid hans nya blåmetalliclackade Volvo EWR170E med Dig Assist.
— Det är den i särklass bästa hjulgrävaren jag kört, säger han.


Linus har för tillfället en mycket bra arbetsplats för sitt växande Instagram-konto, nämligen bygget av Nordens högsta byggnad vid Lindholmsallén på Hisingen. Här bygger Serneke som bekant en 245 meter hög skyskrapa, Karlatornet, som ska rymma 594 lägenheter, hotell, kontor och en skybar.

— Det är ett intressant och omväxlande jobb, särskilt som det är så många som är nyfikna på projektet. 

Linus grävmaskin, en Volvo EWR170E med Dig Assist vid bygget av Karlatornet.

Linus är uppvuxen med maskiner. Pappa körde entreprenadmaskiner innan han sadlade om till lastbilschaufför. Hans morbror Jan Karlsson grundade Ljungskile Entreprenad, LEAB, 1993, ett företag som brorsan Johan tog över för fyra år sedan, berättar han för Swecon Anläggningsmaskiner AB:s blogg.

— Jag jobbade på ett annat entreprenadföretag då, men brorsan tvingade mig att börja här, skrattar Linus.

Bytte från Volvo till Volvo med Dig Assist

Till en början körde Linus en Volvo EW160, men förra året var det dags att byta. Eftersom han jobbar mycket med bergsäkring för Svevia – att röja bort lösa stenar som riskerar att ramla ner på vägen – ville han ha en kortradiemaskin. Den nya maskinen, en EWR170E, levererades hösten 2020.

— Den är jag mycket nöjd med, det är den bästa hjulgrävaren jag kört. Maskinen är lackad i färgen Tropical blue metallic, något som alla nya maskiner på LEAB ska ha sedan en tid tillbaka. Dessutom är den utrustad med Steelwrist snabbfäste, MittX-bågar, aluminiumskärmar och Nokian Twindäck. Men viktigast är ändå grävsystemet Dig Assist, säger han i ett pressmeddelande.

Dig Assist-systemet som Swecom utbildat Linus i.

— Ja, Dig Assist underlättar väldigt mycket. Jag hade ett annat grävsystem tidigare och det strulade en del. Samtidigt tar det emot att byta till något annat, men säljaren Lars Wiberg övertalade mig och det är jag glad för. Det var lite krångel i början, men jag fick väldigt bra support av Kristofer Karlsson som är utbildare på Swecon. Han har varit suverän; kunnig, lyhörd och snabb att återkoppla.

Grävmaskinssuccé på Instagram

Grävmaskiner är inte den typen av innehåll som man kanske förknippar en Instagram-influencer med, eller någon slags sociala medie-influencer för den delen. Men för ungefär ett år sedan startade Linus kontot ”hillbiillyoperator” efter att hans familj och hans vänner tyckt att Linus lade ut väl många bilder på grävmaskiner på sitt privata Instagramkonto.

— Jag tänkte att då startar jag ett konto för de som har samma intresse som jag. 

Linus – grävmaskinsinfluencer som jobbar vid Karlatornet just nu.

Det är ganska många, på kort tid har han fått närmare 2 000 följare och antalet ökar hela tiden. 

De får inte bara följa Linus utmaningar i jobbet, de blir även utmanade själva. I #fivediggerchallenge skulle man lägga upp bilder på fem grävmaskiner man kört. Och i #needlechallenge skulle man med grävmaskinen försöka sticka en tunn sticka genom ett litet synålshuvud. På en video syns hur relativt enkelt Linus fixade det.

– Haha, filmen är lite redigerad. Det tog faktiskt tio minuter – och det känns som att jag hade tur som lyckades. Men det är kul med utmaningar, jag tror man blir bättre i jobbet av att utmana sig ibland. 

Linus blåmetalliclackade Volvo EWR170E med Dig Assist.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: