Loise, 45, får ”ledigt” från jobbet för att hjälpa till i vården – med betalt från Volvo

Arbetsbelastningen är fortfarande hög för de som jobbar inom vården. Därför valde 45-åriga Loise Fredelius att ta en paus från sitt jobb från Volvo för att hjälpa till. Men hon får fortfarande lön från Volvo.
— Att bara finnas där för människor som befinner sig i en svår medicinsk situation och lever i isolering. Det har blivit både dags- och kvällspass, säger hon.

Loise Fredelius jobbar vanligtvis som senior embedded software developer inom Volvokoncernen. Men när hon hörde om initiativet så ville hon genast hjälpa till. Eftersom hon har erfarenhet inom vården tog hon möjligheten att assistera på medicin- och lungavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset.

Hon berättar att även om restriktionerna i Sverige är släppta, så finns fortfarande många människor med akuta medicinska behov.

— På avdelning 19/32 på Sahlgrenska sjukhuset finns restriktionerna kvar då många av de inlagda är mycket sjuka och infektionskänsliga. Här vårdas patienter med akuta medicinska och lungmedicinska symptom. Arbetsbelastningen har varit, och är fortfarande, väldigt hög, säger hon.

Volvogroup:s inlägg om initiativet ”Beredskapslyftet”. Foto: Instagram.

Hjälper de människor som lever i isolering

På avdelningen har hon hjälpt de andra undersköterskorna både under dagar och kvällar.

— Min uppgift är att avlasta undersköterskorna på avdelningen med omvårdnad och löpande kontroller, samt att bara finnas där för människor som befinner sig i en svår medicinsk situation och lever i isolering. Det har blivit både dags- och kvällspass. Rasterna får man ta när det finns tid. Personalen är fantastisk och månar om att hjälpa varandra och rycka in där det behövs som mest. Jag har lärt mig mycket och lämnat varje pass med en känsla av att ha gjort något verkligt meningsfullt, säger hon.

Initiativet heter ”Beredskapslyftet” och kommer från Volvokoncernen. Tanken är att de erbjuder alla medarbetare som har vårderfarenhet att under en till tre veckor ha kvar sin lön medan de stöttar och avlastar medarbetare i vården.

”Vi har en fortsatt smittspridning av Covid-19 i Sverige liksom i många andra länder, vilket skapar en ansträngd situation för sjukhuspersonalen. Volvokoncernen är med och stöttar sjukvården inom initiativet Beredskapslyftet” skriver de i sitt Instagraminlägg.

Fixar mat, fyller förråd och lämnar prover till labbet

När Loise hörde om initiativet var hon först tveksam eftersom det var 25 år sedan hon jobbade i vården.

— Men jag har fått så mycket uppskattning! Man ska inte underskatta hur stor nytta en hjälpande hand kan göra. Förutom den patientnära vården, så finns massor av annat som ska hinnas med. Fixa mat, fylla på i förråd med kläder och utrustning, lämna prover till labbet, hålla rent och snyggt överallt osv. Jag är verkligen glad att jag fick möjlighet att göra den här insatsen och samtidigt lära känna ett gäng äkta vardagshjältar, säger hon.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: