MATKAMPEN PÅ HISINGEN: Lokala uppstickaren hinner först – öppnar mitt mellan storkedjornas lokaler

Två lokaler har av fastighetsägare och byggherrar pekats ut som tänkta för större mataffärer i det växande området kring Lindholmen, Lundbyvassen och Karlatornet/Karlastaden. Men medan hemliga förhandlingar mellan Serneke, Atrium Ljungberg och stora matbutikskedjor pågår så öppnar plötsligt en lokal uppstickare en butik – mitt i samma område.

I Karlastaden ska en matbutik öppna. I Götaverkens gamla varvsområde ska en annan matbutik öppna. Men först ut att erbjuda ett mataffärs-sortiment till boende och arbetande i detta område blir inte Coop, Hemköp, Lidl eller någon annan av landets största varumärken.

I stället kommer nu beskedet från Lindholmshamnen att ”Lilla Landet” öppnar en butik på Götaverksgatan i Lindholmen (eller närmare bestämt Lundbyvassen, som området inom stadsdelen heter).

”Lilla Landet” är en lokal kedja med självhjälpsbutiker, så kallade ”self service”-butiker – utan personal. I dag finns de på Sandtångsvägen på Hyppeln i norra skärgården, på Bagerigatan mellan Guldheden och Krokslätt, på Stortoppsgatan på Gråberget i Majorna och sedan en tid har de även en butik inne i Lindholmen Science Park.

Så här ser Lilla Landets självbetjäningsbutik ut inne i Lindholmen Science Park. Foto: HELAHISINGEN.SE

Detta gör att de som jobbar inne på Lindholmens teknikcentrum kommer känna igen butiken som nu ska öppna i en av de tomma lokalerna på Götaverksgatan några kvarter bort. Nu är den här typen av self service-butiker något som inte direkt konkurrerar, sett till sortiment, med stora mataffärer. Snarare är de en slags konkurrenter till 7 Eleven, Pressbyrån och andra service- och tobaksbutiker, då utbudet till stor del liknar det som man kan hitta på ens närmaste Pressbyrån.

Från brist på matbutiker – till stor konkurrens?

Men bristen på mataffärer i området, det är trots allt 1,1 kilometer från Lindholmshamnen till ICA Sannegården, gör placeringen extra intressant. Fram tills nu har det varit svårt att handla exempelvis frysmat, mejeriprodukter, hygienartiklar med flera produkter i området kring Lindholmsallén och Lundbyvassen – särskilt under de tider på dygnet när Pressbyrån vid Lindholmen Science Park stängt.

Sedan tidigare har Atrium Ljungberg, som är en av de stora fastighetsägarna i Götaverkens gamla varvsområde, meddelat sina planer på att en mataffär ska öppnas mitt emot på Götaverksgatan.

HelaHisingen.se berättade redan i oktober 2022 att Atrium Ljungberg hade ansökt om planbesked för fastigheten M2 där man öppna en dagligvaruhandel.

— Det ska bli en livsmedelsbutik och vi träffar olika aktörer för att komma fram till vem som ska driva den. Vi har diskuterat kring vilken inriktning, men inte kommit fram till ett visst koncept så vi har ingen mer information än att det ska bli en mataffär, sa affärsutvecklaren Josefin Henriksson då.

Även Serneke som bygger Karlatornet och omgivande Karlastaden har sedan tidigare aviserat att en av affärslokalerna i deras nybyggda kvarter är tänkt att bli en mataffär. Dock har byggherren inte velat avslöja vilken eller vilka kedjorn man förhandlar med för att tillträda i denna lokal.

Self service-matbutiken Lilla Landet på Götaverksgatan öppnar under hösten 2023.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: