Matfestival på Hisingen med 20-talet stånd erbjuder smårätter för 25-50 kronor: ”Testa många olika”

Nu växer Biskopsgårdens matfestival och utvecklar konceptet med smårätter för en billig peng – så att besökarna kan testa på många olika kök. Dessutom blir det underhållning från lokala artister och ”massor av roliga aktiviteter”.
— Förra årets premiär följs upp nu av ett större evenemang och smakerna som kommer från världens alla hörn är baserade på generationer av kunskap, säger projektledaren Jasmine Soufi.

Det här är en myllrande matfestival som skiljer sig något från andra liknande events. Här är bakgrunderna på de som serverar mat i stånden väldigt varierande – vissa är rutinerade kockar, medan andra har premiär för att sälja den mat de normalt kanske bara serverar till sin närmaste familj:
— Det blir ett stort fokus på maten som finns och lagas i Biskopsgården. Det finns möjligheter att smaka på mat från massor av olika kök för en billig peng och en stor chans att testa maträtter som du aldrig har testat innan, säger Jasmine Soufi som är projektledare för Biskopsgårdens matfestival.

Det finns mat från hela världen med en gemensam nämnare: Den tillagas i Biskopsgården. Foto: Antony Sastre, Happy Visuals

Festivalen arrangeras söndagen 10 september vid Svarte Mossen i Biskopsgården. Mellan 12:00 och 17:00 på södra sidan av sjön i Svarte Mosses parkområde blir det ett 20-tal matstånd, underhållning och diverse roliga aktiviteter för stora som små.
— Det finns också ett stort tält att sitta under ifall det skulle regna, men annars går det bra att ta med en picknickfilt. Vi tycker också man ska planera att stanna länge för det finns massor av kul för hela familjen. Alla aktiviteter är gratis och vi hoppas att alla ska känna att det finns något som lockar. Så kom och utmana ett proffs på schack, gå på danswoskhop eller måla din egna T-shirt. Festivalen gästas också av teater från Alfons Åbergs hus för de allra minsta, säger Jasmine Soufi.

Billiga rätter – så att du kan testa flera kök

Maten däremot kostar – men inte särskilt mycket. Tanken är att matstånden ska erbjuda små rätter för en billig peng, vilket ska ge besökarna möjlighet att testa på ett flertal olika matstånd snarare än att man äter sig mätt på en av dem.
— Det blir matstånd med stor variation, vissa säljer sin mat för första gången och vissa har gjort det många gånger förut. Att recepten och smakerna kommer från Biskopsgården, det är vad de har gemensamt, säger Jasmine Soufi om tanken med att rätterna ska kosta under 50-lappen.

Några av besökarna på förra årets premiär av Biskopsgårdens matfestival. Foto: Antony Sastre, Happy Visuals

Biskopsgårdens matfestival hade premiär 2022, något vi på HelaHisingen.se berättade om då. Eftersom eventet blev populärt har arrangörerna Bi Bra i Biskopsgården (socialförvaltningen Hisingen och fastighetsägare i Biskopsgården) i samverkan med Göteborg och Co, Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs stad bestämt sig för att satsa vidare – samt utöka konceptet.
— Vi följer upp förra årets premiär med ett större evenemang! Smakerna kommer från världens alla hörn och är baserade på generationer av kunskap.

Närmaste spårvagnshållplats till eventet är Friskväderstorget och där möts besökarna av guider som visar vägen till festivalen som är en omkring fem minuters promenad från spårvagnshållplatsen.
— Undvik att ta bilen den här dagen då det finns begränsat med parkeringsplatser. Det går att ta sig från hållplatsen med rullstol eller barnvagn till evenemangsområdet som är förlagt på en plan gräsyta, förklarar Jasmine.

Jasmine Soufi som är projektledare för Biskopsgårdens matfestival. Foto: PRIVAT

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Vill du ha mer info kan du få det på någon av följande länkar:
Evenemangets hemsida: https://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk:kalendarium-ck&activityId=7c946cd6-cb1d-4d04-8fff-9a24bba49444
Facebook-sida: https://www.facebook.com/BoBraiBiskopsgarden/
Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/278909694638690/
Instagram: https://www.instagram.com/bobraibiskop/

LÄS MER: