Nu lyfts sista delen av pylonerna på nya Hisingsbron på plats – se spektaklet på fredag morgon

Nu är det dags att sätta kronan på verket när Hisingsbrons pylontoppar ska monteras. Om vindarna inte är för hårda kommer den första pylontoppen att monteras i morgon, fredag 4 december. Då får pylonerna sin fulla höjd på 35 meter.
— Det är nu som Hisingsbron får sin siluett, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

De fyra pylontopparna kom på samma skepp som pylonerna och motvikterna, redan i somras. Sedan dess har pylonerna, motvikterna och lyftspannet monterats steg för steg. Under hösten har maskineriet till lyftspannet installerats och börjat testköras.

Som HelaHisingen.se tidigare berättat upptäcktes då att motorerna skulle behöva spegelvändas för att klara uppgiften att öppna den nya bron, något man inte hade räknat med under testningen av systemet i Danmark – där det hade byggts.

Men nu är alla stora delar på plats inne i pylonerna, motorerna är rättvända och det är dags för pylontopparna att inta sin plats högst upp.

— Vi vill sätta på pylontopparna så fort som möjligt nu när allt är på plats i pylonerna. Än så länge är det öppet i toppen, vilket innebär att det regnar in, så pylontopparna fungerar också som ett väderskydd, säger Susanne Wiberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Oväntade missen i bygget av Hisingsbron – spelet bakom kulisserna: “Visste inte vad som var fel”

Så ser pylonerna ut utan sina ”kronor” på toppen. Foto: SKANSKA

Stålkonstruktioner från Spanien

Pylontopparna är de sista stora stålkonstruktionerna från Spanien som monteras på stadens nya bro. Planen är att montera topparna till pylonerna på den norra sidan den här veckan. Nästa vecka är det dags att göra samma procedur på den södra sidan.

— Precis som de andra stora stålkonstruktionerna är pylontopparna tunga delar och vi ska montera dem högt upp, så det gäller att vindarna inte är för hårda. Det krävs en precision på millimeternivå för att allt ska bli rätt, säger Susanne Wiberg i pressmeddelandet.

Så ska Hisingsbron se ut när den är klar. Foto: STADSBYGGNADSKONTORET

Det som kvarstår sedan i arbetet med Hisingsbron är bland annat utrustningen uppe på bron, som beläggning, barriärer, räcken, stolpar och belysning. Samtidigt pågår injustering av lyftspannet och maskineriet, tester som ska göras många gånger och som kommer att pågå fram tills Hisingsbron öppnar för trafik under våren 2021.

Vill du se monteringen av pylontopparna så meddelar Trafikkontoret att förberedelserna börjar vid 07-tiden och att själva lyften väntas påbörjas vid 09-tiden. Förutsatt att väder och vind tillåter, det vill säga.

— För den som vill följa arbetet har vi bästa utkiksplatsen uppe på Götaälvbron, där är det första parkett, säger Susanne Wiberg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: