Elin Lindeberg: Då har du ingen laglig rätt att lämna tillbaka det du köpt

Att öppet köp är något som du som konsument alltid har rätt till är ett vanligt missförstånd! När det kommer till fysiska butiker har du ingen laglig rätt att lämna tillbaka det du har köpt och få pengarna tillbaka, skriver Elin Lindeberg hos Konsument Göteborg.

Öppet köp och även bytesrätt är nämligen helt frivilligt för butiker att erbjuda eller inte. Det är alltså butikerna som själva bestämmer om du har möjlighet att lämna tillbaka det du har köpt eller inte.

Kort om öppet köp och bytesrätt

Öppet köp innebär att du har rätt att lämna tillbaka varan till butiken under tiden för öppet köp och få pengarna tillbaka. Medan bytesrätt innebär att du har rätt att lämna tillbaka varan till butiken under tiden för bytesrätten och välja en annan vara istället. Både öppet köp och bytesrätt är inget som du har rätt till utifrån lagstiftningen. Kom ihåg att inte förväxla detta med ångerrätten som du däremot enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler oftast har rätt till när du handlar på exempelvis internet.

Fråga om villkoren!

Eftersom butikerna själva väljer om de vill erbjuda öppet köp eller bytesrätt bestämmer de även vilka villkor som gäller. Om du är osäker på ett köp bör du därför kolla upp detta innan:

·        Hur länge har du öppet köp? Vissa butiker erbjuder 365 dagars öppet köp medan vissa erbjuder 3 dagar. Eftersom butikerna själva bestämmer över villkoren finns det alltså ingen tidsgräns som företaget måste erbjuda öppet köp under.

·        Vilka varor har du öppet köp på? En del butiker erbjuder öppet köp på vissa typer av varor men inte på alla. Vanligt är att butiker bestämmer att hygienartiklar och underkläder inte är möjliga att lämna tillbaka.

·        Hur får du hantera varan? En del butiker har bestämmelser som säger att du inte får lämna tillbaka eller byta varan om du har öppnat förpackningen eller tagit av prislappen.

·        Hur ska en återbetalning gå till? Vissa butiker har villkor som säger att när du har betalat med kort måste samma kort användas om du vill använda öppet köp och få pengarna tillbaka. Extra viktigt om du tänkt ge bort något som du är osäker på!

·        Vad står på kvittot? Det ska framgå av kvittot om du har öppet köp eller bytesrätt samt villkoren för dessa. Har säljaren muntligen lovat dig öppet köp men att detta sedan inte står på kvittot? Be säljaren skriva det på kvittot så har du det skriftligen!

Tänkte du köpa presentkort?

Presentkort kan vara en bra julklapp om du inte vet exakt vad personen önskar sig. Men när det gäller presentkort är det även här butiken som själva bestämmer villkoren för det. Butiken väljer dels om du har rätt att få tillbaka kontakter i växel om du handlar för mindre än vad presentkortet är värt. Men även hur länge presentkortet är giltigt. Om ingen giltighetstid är angiven är dock presentkortet giltigt i tio år. Det som kan vara bra att komma ihåg när det kommer till presentkort är att använda det så snart som möjligt. Om företaget går i konkurs upphör i regel presentkortet att gälla och blir därmed värdelöst.

Elin Lindeberg
tips@helahisingen.se
Elin jobbar på Konsument Göteborg och skriver återkommande hos HelaHisingen.se om ämnen som är viktiga för konsumenter.

LÄS MER: