Polisens nya plan: Fler övervakningskameror och drönare på Hisingen

Nya övervakningskameror och drönare ska hjälpa polisen att bekämpa bland annat gängkriminalitet. Fyra nya övervakningskameror har exempelvis nyligen satts upp i bostadområdet Backa Röd i Hisings Backa.
— Vi vill skapa trygghet och försöka få ordningsläget till en slags normalbild, säger Per Hellström, biträdande lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Nu har ny kameraövervakning installerats i Backa Röd i stadsdelen Backa på Hisingen. Kameror har satts upp på fyra olika platser i området.
— Sammanlagt är det nu sex stycken kameraställen. Men det kan finnas flera kameror på varje ställe, säger Per Hellström.

”Skapa trygghet”

Totalt på Hisingen finns det 24 kameraplatser.
— Syftet är överlag att vi har identifierad ordningsstörning eller öppen narkotikaförsäljning, till exempel. Vi vill skapa trygghet och försöka få ordningsläget till en slags normalbild.

Han menar att kamerorna kan fungera som hinder när flera personer normalt samlas på samma plats. De kan då förhindra ett planerat brott.

Är de nya kamerorna ett försök att stoppa Backagänget?

— Backanätverket finns med i bilden, säger Per Hellström om ett av de kriminella nätverk som legat bakom en serie uppmärksammade och grova brott under de senaste åren.

Kamerorna kommer först att sitta uppe på prov – under sex månader. Sedan kommer dess effekt att utvärderas.

Funderar ni på att sätta upp fler kameror på Hisingen?

— Ja det kan vi göra på sikt, men vi måste utvärdera. Tekniken sätter hinder, det måste finnas tillräckligt antal kameror och sedan måste det finnas tid och resurser att bearbeta det som fångas av kameran. Det finns begränsningar – värdet med kameran och hur vi kan använda materialet.

Ser stor effekt redan

Enligt polisen har de sett en stor effekt av de redan befintliga kamerorna.
— Betydligt mindre ordningsstörningar och brott. Individer håller sig undan de platserna. Kamerorna ska användas i utredande syfte, men de skapar även ett lugn och är betryggande.

Finns det inte risk att de som begår brott bara flyttar på sig?

— Så är det alltid, men det kan få bra effekter. Just de platserna där man har öppen narkotikaförsäljning minskar. Eller att fel individer samlas på en viss plats.

Sedan tidigare finns ett beslut om att även använda drönare i Backa Röd. På så sätt kan polisen följa efter misstänkta gärningsmän vid exempelvis narkotikaförsäljning.
— Med drönare har vi större möjligheter.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: