Prestigepris kan gå till Torslanda – ”Det är jätteroligt och hedrande”

Skolan i Torslanda är nominerad i tre olika kategorier i det prestigefyllda White Guide Juniors tävling ”Årets skolrestaurang”. 
— Det känns jättebra att få sådana fina nomineringar, eftersom vi jobbar med klimat och hållbarhet är det här ett bra bevis på att vi gör rätt, säger Susanne Forsberg, köksmästare på Lillebyskolan.

Totalt var det 160 skolor som har deltagit White Guide Juniors tävling Årets Skolrestaurang. Målet med tävlingen är att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta bra exempel på olika sorters skolmat runtom i Sverige.

30 av deltagarna är nu vidare till final – och en av de är Lillebyskolan på Hisingen som har fått tre nomineringar: Årets Skolrestaurang, årets klimatkök och årets hållbara offentliga restaurang.

— Det är jätteroligt och hedrande, säger Susanne Forsberg, köksmästare på Lillebyskolan. Barnen tycker att det är roligt att Lillebyskolan blir lite upmärksammade. De är väl insatta i hur vi arbetar, till exempel med svinnarbetet och vi pratar mycket om hur viktigt det är att inte kasta mat. Det är det medvetna om, att här jobbar vi mycket för miljön och klimatet.

Köksmästaren Susanne Forsberg har jobbat som köksmästare på Lillebyskolan i nästan nio år. Foto: Privat.

Hur arbetar ni med det?

— Vi är ute i matsalen varje dag, vi är synliga och för dialoger med dem varje dag om hur viktigt det är att inte slänga mat. Sedan är det jättebra att vi kan erbjuda barnen giftfria grönsaker. På vårt grönsaksbord är det 100 procent ekologiska grönsaker.

Gör grönkålschips och andra rätter för att försöka ta till vara på alla rester

Enligt Susanne Forsberg har de mellan 12-18 grönsaker på bordet varje dag – allt ekologiskt.

— Det vanligaste är ärtor, majs, paprika, broccoli, men sedan kan vi göra lite annorlunda saker som att steka kål eller baka kål i ugnen. Vi kan även baka tomater när det är säsong för det för allting är ju säsongsgrönsaker. Sedan kan vi göra grönkålschips, hummus, ärtor och bönor, säger hon.

Grönsaksbordet som de försöker ställa fram varje dag och som innehåller 100 procent ekologiska grönsaker. Foto: Privat.

Skolans arbete utgår bland annat från ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn”, som är ett verktyg som innehåller tips och råd för att minska matsvinnet. Susanne Forsberg tror att en stor del av nomineringarna handlar om just skolans arbete mot klimatsmarta alternativ.

— Vi tar till vara på allting, skapar nya rätter av rester. Det är ju mat som redan blivit levererat en gång, vilket inte skapar nya koldioxidutsläpp. Det kan vara en pastasås som kan bli en bas i en gratäng veckan efter. En fisk kan bli jättegoda fiskgratänger med en god sås i. Överbliven potatis kan vara bas i soppa eller så kan vi steka potatisbullar som barnen tycker mycket om. Och grönsaker som varit ute på salladsbuffén kan bli till pajer.

Vilken är elevernas favoritmat då?

— Det är nog spaghetti och köttfärssås, det är det vanliga.

Vinnaren av White Guide Junior kommer att utses 20 september i Helsingborg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se