Skotte som sålt muggar och dammsugare är Volvo Cars nya VD: ”Rätt väg för samhället”

Efter tio år kliver Håkan Samuelsson åt sidan som VD för Volvo Cars. Ny på posten är Jim Rowan, 56, en skotte med bakgrund hos dammsugarfirman Dyson och senast amerikanska Ember Technologies.
— Ett nytt kapitel i mitt liv börjar i dag och det är ett som jag är väldigt förväntansfull kring, säger han om nya jobbet.

Måndagen 21 mars 2022 var en solig men kylig dag på Hisingen. De blåvita företagsflaggorna utanför Volvo Cars huvudkontor i Torslanda på Hisingen fladdrade i vinden medan arbetare rullade förbi mot de olika fabrikerna för dagens värv. Allt verkade sig likt, med en stor skillnad bakom kulisserna.

Volvo Cars har inte längre någon svensk VD.

Sedan oktober 2012 har Håkan Samuelsson, med bakgrund i svenska Scania, varit VD för Geely-ägda Volvo Cars. Men vid årsskiftet meddelade den stora biltillverkaren med bas på Hisingen att VD, numera 71 år gammal, skulle lämna sina poster inom företaget. Ny på tjänsten är från och med 21 mars skotten Jim Rowan, 56.

Rowan kommer från en väldigt annorlunda bakgrund jämfört med fordonsspecialisten Samuelsson. När den sistnämnda försökt köpa Saab, slå ihop Scania med MAN, varit VD för MAN:s största dotterbolag MAN Nutzfahrzeuge AG – så har Rowan i stället varit VD för bolag som säljer självuppvärmande kaffemuggar och dammsugare.

— Ett nytt kapitel i mitt liv börjar i dag och det är ett som jag är väldigt förväntansfull kring. Att kunna bli del av Volvo Cars som VD i den här perioden, mitt i en stor transformation, är verkligen inspirerande, skriver Jim Rowan på LinkedIn.

”En person med erfarehet utanför bilindustrin”

Det är precis den här förändringen som gör att Volvo Cars säger att de har valt att gå en ny väg, snarare än i tidigare upprullade hjulspår. Biljättens kinesiska ägarbolag gav sin syn på saken i samband med att Jim Rowans namn presenterades i vintras:

— Volvo Cars går igenom en snabb digital transformation och det är därför vi vill rekrytera en person med erfarenhet utanför bilindustrin för att vara global vd, sa styrelseordföranden Eric Li i ett pressmeddelande då.

Skotten Jim Rowan, som är född i industristaden Glasgow, kommer närmast från rollen som VD hos amerikanska Ember Technologies. Det företaget säljer bland annat kaffemuggar med inbyggd temperaturkontroll. Tidigare har han även varit VD för brittiska Dyson som säljer dammsugare och andra hushållsprodukter.

— Så när folk frågar mig ”Varför blev du en del av Volvo” är mitt svar att jag blir inspirerad och ödmjuk av att få möjligheten att bygga på de många styrkor som Volvo Cars har och fortsätta resan mot att utveckla företaget till en en ledare inom nästa generations mobilitet och ta företaget till nya höjder, säger Jim Rowan.

Jim Rowan: ”Rätt väg för samhället”

I ett längre inlägg på sin LinkedIn-sida efter starten på nya jobbet så menar Volvo Cars nya VD att företagets ideologi kommer att guida dem rätt under resan man påbörjat:
— Vi vill erbjuda människor friheten att förflytta sig på ett säkert, hållbart och personligt vis. Att ta mobiliteten mot det fossilfria och ligga bekom att säkerställa att den här övergången sker är extremt motiverande. Det är inte bara rätt väg för Volvo, utan viktigare än det, det är rätt väg för samhället, skriver Jim Rowan.

Samtidigt tackas Håkan Samuelsson, Volvo Cars ansikte utåt under det senaste decenniet av Geely-chefen i Kina:

— Jag vill ta tillfället i akt att tacka Håkan Samuelsson för hans engagemang och beslutsamhet under de senaste tio åren på Volvo Cars. Håkan har tillsammans med sin ledningsgrupp skapat en förnyad och stark produktlinje, återupprättat Volvo som ett för framtiden starkt positionerat premiumvarumärke. En position som möjliggjort en framgångsrik börsnotering av Volvo Cars”, säger Eric Li i ett pressmeddelande.

Även om Samuelsson lämnar Volvo Cars så fortsätter han som ordförande för elbilsföretaget Polestar som startades och delägs av Volvo Cars. Tanken är att Polestar ska introduceras på Nasdaqbörsen i New York senare under 2022.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Fakta: Volvo Cars

  • 1999 sålde AB Volvo bildivisionen, även känd som Personvagnar, till amerikanska Ford Motor Company.
  • 2010 såldes Volvo Cars vidare till kinesiska Geely Holding Group.
  • Hösten 2021 introducerades Volvo Cars på Stockholmsbörsen.
  • Året före pandemin, 2019 slog Volvo Cars nytt rekord när man producerade över 700 000 bilar under ett år.
  • Under 2019 hade Volvo Car Group i genomsnitt 41 500 heltidsanställda medarbetare.
  • Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg.
  • Volvo Cars huvudkontor för APAC ligger i Shanghai.
  • Företagets huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström. Källa: Volvo Cars

LÄS MER: