Här hyllar Ukrainas president de svenska hamnarbetarna

Ukrainas president tackar världen för de sanktioner som genomförts mot Ryssland. I ett tv-tal riktar Volodymyr Zelenskyj dessutom ett speciellt tack till de svenska hamnarbetarna:
— Jag är särskilt tacksam för det Svenska Hamnarbetarförbundet som utlovat att inte hjälpa fartyg som har kopplingar till Ryssland, säger han.

Det var för två veckor sedan som Svenska Hamnarbetarförbundet lämnade in ett brev till regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth.

”Putin-regimens angrepp på Ukrainas självständighet är ett pågående brott mot folkrätten som nu eskalerar med storskaliga flyg- och artilleriangrepp mot tätbefolkade områden med stora civila förluster som följd”, skrev Martin Berg, förbundsordförande i Svenska Hamnarbetarförbundet i Göteborg.

I en intervju med SVT svarade Tomas Eneroth på hamnarbetarnas krav genom att säga att det inte är upp till varje enskild medlemsstat – utan ett beslut som ska fattas gemensamt inom EU.

— Vill man göra en egen insats så kanske det viktigaste är att skänka pengar till UNHCR, att stödja och hjälpa det ukrainska folket. Så ser vi till från politisk nivå till att få tuffa sanktioner mot ryska statsledningen, sa Tomas Eneroth till SVT i torsdags.

Svenska Hamnarbetarförbundet under en tidigare demonstration 2019. Foto: Hamn4an Göteborgs Facebook.

Varslade om blockad – ska träda i kraft 28 mars

Kort därefter varslade Svenska hamnarbetarförbundet om blockad mot alla fartyg med kopplingar till Ryssland. Det innebär att blockaden ska träda i kraft 28 mars.

— Vi gör det här för att stötta våra kollegor i de ukrainska hamnarna och civilbefolkningen i landet. Det är det vi kan göra utifrån våra förutsättningar, sa Erik Helgeson vice ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet till SVT.

Erik Helgeson intervjuades även i ukrainsk public service-tv om blockaden.

Zelenskyj: ”Jag är tacksam för alla folkliga initiativ från hela världen som erbjuder sanktioner mot Ryssland”

”Om inte Ryssland stoppas nu, kommer andra angripare i världen att starta andra krig”, säger Ukrainas president i tv-talet. Foto: Youtube.

Nu riktar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett speciellt tack till de svenska hamnarbetarna:

— Tills dess att det är fred i Ukraina, måste sanktionerna mot Ryssland växa. Jag är tacksam för alla folkliga initiativ från hela världen som erbjuder sanktioner mot Ryssland. Inte bara från stater och regeringar utan även de initiativ som kommer från folket, säger han och fortsätter:

— Jag är särskilt tacksam för det Svenska Hamnarbetarförbundet som utlovat att inte hjälpa fartyg som har kopplingar till Ryssland. Det här är rätt. Och det är ett utmärkt exempel för alla offentliga strukturer, alla fackförbund och alla företag att efterfölja.

I talet uppmanar han andra civila aktörer och fackföreningar att agera innan det är försent:

— Om inte Ryssland stoppas nu, om inte Ryssland straffas nu, kommer andra angripare i världen att starta andra krig, säger Zelenskyj.

Här kan du se hela talet med engelsk text.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: