Volvo Cars superplan: Vill bygga ut fabriker motsvarande 224 fotbollsplaner

Foto: GOOGLE MAPS

Volvo Cars har ansökt om att bygga ut sina fabriker i Torslanda. Totalt handlar det om en yta motsvarande 224 fotbollsplaner, skriver Dagens Industri.
— Eftersom vi ska bli helelektriska till 2030 har vi ett stort behov att hantera batterier på olika sätt, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars, till tidningen.

Volvo Cars har lämnat in en ansökan till Göteborgs stadsbyggnadskontor om att få bygga ut det nuvarande fabriksområdet i Torslanda. Totalt rör det sig om 112 hektar mark, skriver Dagens Industri.

Sedan tidigare har biltillverkaren meddelat att de har ett samarbete med svenska batteriföretaget Northvolt. Tillsammans ska de bygga en batterifabrik – men var är ännu inte bestämt. Den här utbyggnaden ska inte ha något med det samarbetet att göra:

— Nej, det finns inga bestämda planer och inga beslut är fattade när det handlar om batterifabriken som vi planerar tillsammans med Northvolt. Vi undersöker just nu flera platser i Europa och Sverige men inget beslut är fattat, säger Volvo Cars presstalesperson Maria Dagman till DI.

Vänster baklyktor på Volvo Cars C40. Foto: Volvo Cars.

Batterier viktig komponent när företaget övergår till ”helelektriskt”

I en bifogad plankarta till planerna som lämnats in till stadsbyggnadskontoret finns planer på en batterifabrik. Maria Dagman förklarar dock att det handlar om att batteriet kommer bli en essentiell komponent för företaget framöver:

— Eftersom vi ska bli helelektriska till 2030 har vi ett stort behov att hantera batterier på olika sätt. Det kommer vi att behöva ytor till. Det kan till exempel handla om batterisammansättning. Men inget är beslutat om vilka ytor som ska användas på vilket sätt. Vi kan inte säga så mycket mer än så, säger hon till Dagens Industri.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: