Här byggs nya ”World of Volvo” – Events och plats för 1 548 bilar

Nu gör Volvo en ny storsatsning i Göteborg. Här ska man bygga ett nytt upplevelsecentrum på en yta nästan lika stor som Gamla Ullevi.
— Det ska alltid hända något här, nya utställningar och nya upplevelser. Konferenser och artistevenemang är ett viktigt komplement, säger Magnus Wrahme, VD på World of Volvo.

Volvo har nu tagit över en tomt intill E6 där Saabs växellådsfabrik låg (intill Liseberg) innan den revs. Ytan som de tänker bebygga är nästan lika stor som Gamla Ullevi med en fem våningar hög byggnad.

Projektet kallas för ”World of Volvo” och är en satsning i centrala Göteborg som görs av både Volvo Cars och Volvo Group. Tanken är att bygga upp ett så kallat upplevelsecentrum där besökare kan göra olika saker.

­­— Volvo har alltid hört samman med Hisingen och vårt nuvarande Volvo-museum har legat lite avsides och inte så tillgängligt längst väster ut på Hisingen. Frågan har därför väckts att etablera Volvos varumärke i centrala Göteborg på ett helt nytt sätt. Idén växte fram till ett upplevelsecentrum. Vi letade efter en lämplig plats och hittade denna i linje söderut från Universum, Världskulturmuseet och Liseberg. Därefter kommer vi, World of Volvo. Vi såg direkt synergieffekterna som vi kan få av varandra i vad som kommer att bli Göteborgs nya evenemangsstråk, säger Magnus Wrahme, VD på World of Volvo i ett pressmeddelande.

Inträdet är gratis men utställningar, events och aktiviteter kostar

Thomas Thompson, bygg-projektledare för ”World of Volvo”, samt Magnus Wrahme, VD för ”World of Volvo”. Pressbild: Marie Louise Aaröe

Inspirationen till bygget kommer från Bohuslän, med klippor och olika naturmaterial från Skandinavien. Parken och de gröna ytorna som byggs kommer att ansluta till den mark som ligger utmed Mölndalsån.

— Det ska alltid hända något här, nya utställningar och nya upplevelser. Konferenser och artistevenemang är ett viktigt komplement. Genom detta projekt kommer Volvo att synas mitt i centrala Göteborg, säger Magnus Wrahme, VD på World of Volvo i pressmeddelandet.

Tanken är att inträdet är gratis, men aktiviteter och dylikt i upplevelsecentrumet kommer att kosta.

— Vi vill att de som kommer till World of Volvo ska kunna ta del av det som vi erbjuder utan att betala. Det enda man ska behöva betala för är om man vill gå in och besöka utställningarna, våra restauranger eller speciella events och aktiviteter. I övrigt ska huset och parken var öppen för alla. Här ska man kunna mötas i restaurangen eller i bistron. Som student ska man kunna bestämma träff eller bara sitta och plugga i en trivsam miljö. ”Vi drar till Volvo” är vår önskan, säger Magnus Wrahme.

Bygger p-garage med plats för 1 548 bilar

Enligt Volvo finns det inte tillräckligt med parkeringsplatser i området så att besökarna ska kunna parkera här. Därför håller de på att diskutera nya i samarbete med kommunen.

— Det är för få p-platser i området vilket vi nu avhjälper i samarbete med Göteborgs Stad genom ett P-garage som ligger under World of Volvo med plats för 1 548 bilar. Det var den eminente danska arkitektbyrån Henning Larsens idé som också har ritat den fantastiska byggnaden. Ett garage ska inte förstöra platsen, var arkitektens ord, det ska ligga under jord, säger projektledaren Thomas Thompson.

Tanken är att byggnaden ska stå klar i december nästa år och invigningen är tänkt att ske i början av 2024.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: