Utomhusbio visar Sven Wollters sista film på Hisingen

Med hjälp av en begagnad biografutrustning ska utomhusbio nu visas på Hisingen. Och filmen som ska spelas är Sven Wollters sista film ”Dag för Dag”.
— Nu rullar cykelbion ut på sommarturné för tredje gången, säger Anders Lindauer, regional strateg på Västra Folkets Hus- och Parkregionen.

När pandemin slog till under 2020 och folksamlingar begränsades kunde man inte längre hålla det som traditionellt har varit de så kallade ”folkparksturnéerna”. Därför föddes idén om att i stället åka runt på en cykelbio-turné.

Bakom sommarens turné står Västra Folkets Hus- och Parkregionen samt ABF Västra Götaland.

— På grund av coronaviruset begränsades möjligheterna till arrangemang och möten. Max 50 tilläts delta vid samma arrangemang utomhus, och då med motsvarande en cykels avstånd mellan sällskapen. Så väcktes idén till cykelbion, säger Anders Lindauer, regional strateg på Västra Folkets Hus- och Parkregionen, i ett pressmeddelande.

Cykelbion kommer till 13 olika platser i 11 kommuner

Med hjälp av en begagnad biografutrustning från Lidköpings Folkets Hus, sätter man alltså allting på hjul och rör sig ut på det som kallas för cykelbio-turné. Tanken är att olika filmer ska spelas upp på 13 platser i 11 olika kommuner. Och den 10 september kommer utomhusbion till Hisingen och Lindholmsparken.

— Med det lilla formatet kan även flera av de planerade utomhusvisningarna flyttas in vid dåligt väder.

I Lindholmsparken är det Sven Wollters sista film ”Dag för dag” som spelas.

För tredje året i rad arrangeras nu utomhusbio i mindre format. Pressbild: Folkets Hus- och Parker.

Dramakomedi om fem personer som ger sig ut på husbilsresa genom Europa

”Dag för Dag”, som regisserades av Felix Herngren, handlar om de tre pensionärerna Malte (Sven Wollter), Rut (Marianne Mörck) och Tage (Tomas von Brömssen) som ger sig ut på en husbilsresa. Filmen är en dramakomedi om att uppfylla en mans sista önskan.

Sven Wollter föddes i Göteborg och utbildades på stadsteatern. Genombrottet kom med Vilhelm Mobergs serie ”Raskens” i SVT och under sin framgångsrika karriär medverkade han i bland annat ”Mannen på taket” och ”Mannen från Mallorca” samt tilldelades en Guldbagge. I november 2020, precis före premiären av ”Dag för dag” dog Sven Wollter, 86 år gammal, i sviterna av Covid-19.

Här i parken vid Lindholmstorget ska gratisbiografen “Cykelbio” flytta in.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: