Pensionärer sätts på stolar 6 meter ovanför marken på Hisingen

Här sätts pensionärer upp på stolar på Hisingen. Projektet, som kallas för ”x-times people chair”, är en form av konstnärlig föreställning som tar plats på husfasader vid Brunnsbotorget.
”Det skapas ett nära och spännande konstnärligt uttryck för förbipasserande”, skriver arrangören.

Angie Hiesl och Roland Kaiser är konstnärerna bakom det så kallade ”x-times people chair”. Den 10 och 11 juni är första gången som föreställningen visas upp i Sverige – den här gången vid och runt Brunnsbotorget på Hisingen.

Föreställningen, som kallas för performance art, går ut på att människor i åldrarna 68-85 år sitter på stolar som är säkert fastsatta på fasaderna ungefär sex meter ovanför marken. Från sina stolar ska de sedan utföra vardagliga sysslor, som att äta, läsa, sticka och lyssna på radio.

”Genom att flytta den vardagliga upplevelsen från det privata till det offentliga rummet skapas ett nära och spännande konstnärligt uttryck för förbipasserande”, skriver Göteborgs dans- och teaterfestival i ett pressmeddelande.

Har visats i 16 länder runtom i världen – Hisingen först i Sverige

Sedan tidigare har ”x-times people chair” visats i 34 städer i 16 länder, både i Europa samt Nord- och Sydamerika. Men nu är det första gången som de befinner sig i Sverige och på Hisingen. Då kan förbipasserande se föreställningen klockan 17 den 10 juni samt klockan 12 den 11 juni.

Det konstnärliga samarbetet mellan de som står bakom projektet, Angie Hiesl och Roland Kaiser, startade redan 1997. Sedan dess har de utfört flera gemensamma projekt där koreografier och installationer skapats tillsammans.

”Relationen mellan människor och deras kulturella, sociala, politiska och globala miljö är återkommande teman. Hiesls och Kaisers verk bjuder ofta in publik och förbipasserande att ta en extra titt på något som först verkar bekant, men som vid en närmare anblick är en förvridning av verkligheten”, skriver Göteborgs dans- och teaterfestival i pressmeddelandet.

Ska främja internationell scenkonst – pågår till augusti

Göteborgs dans- och teaterfestival är en festival för internationell scenkonst som arrangeras mellan augusti 2021 och augusti 2022. Förutom gästspel inom teater, dans, performance och nycirkus hålls det seminarier, workshops och filmvisningar. 

Festivalen görs i samarbete med de stora scenkonstinstitutionerna och några av de fria scenerna i Göteborg och ”x-times people chair” är en del av sommarens festival.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: