”Alla vägar bär till Hisingen” – 91:an Karlsson drar till Göteborg

Alla vet väl hur snårigt det är att köra i Göteborg samt att alla vägar bär till Hisingen? I ett seriealbum med 91:an Karlsson drar han till Götet och hamnar så klart på Hisingen.
— Vips befinner man sig på en bro eller i en tunnel, utan att man vet hur man hamnade där, säger manusförfattaren Pidde Andersson.

I Sveriges största biltidning, ”Vi Bilägare”, finns en speciell tråd med många kommentarer om hur det är att köra bil i Göteborg. Den inleds med: ”Köra bil i Göteborg. Alltså…. Hur gör man? Jag försökte ta mig till centralen i dag. Pust.”

Och det är nog något som de flesta känner igen sig i. Framförallt det faktum att alla vägar bär till Hisingen – något som fångats upp i det senaste numret av den värnpliktige 91:an Karlsson, tecknad av Anders Skoglind.

Många känner nog igen sig i referensen till Hisingen. Foto: Egmont.
”Det är en miljö som är upplagd för ett kul 91:an-äventyr på fyra hjul”, säger manusförfattaren och Göteborgsbon Pidde Andersson. Foto: Egmont.

”Staden är ökänd för att vara snårig”

Då sätter han sig i bilen för att för första gången köra till Göteborg. Och i numret finns många referenser till just bilkörningen.

— Det är svårt att köra bil i Göteborg, staden är ökänd för att vara snårig. Framför allt gäller det att hålla sig i rätt fil, annars hamnar man plötsligt på Hisingen. Vips befinner man sig på en bro eller i en tunnel, utan att man vet hur man hamnade där. Eller så ska man till Hisingen, men hamnar i Sävedalen. Det är en miljö som är upplagd för ett kul 91:an-äventyr på fyra hjul, helt enkelt, säger manusförfattaren och Göteborgsbon Pidde Andersson.

I tidigare serier har resorna gått till både Kiruna samt Malmö. Foto: Egmont.

I serien, som fått namnet ”Ett glittrande glatt Göteborg” finns även flera Göteborgsvitsar och man ser både Kurt Olsson, Håkan Hellström och Glenn Hysén skymta förbi i farten.

91:an Karlsson är en serietidning som fått namnet av huvudkaraktären. Den utspelar sig vanligtvis på regementet i Klackamo och handlar om militären och de situationer som uppstår i deras liv.

Serien skapades 1932 av Rudolf Petersson.

”Det är svårt att köra bil i Göteborg”, säger Pidde Andersson.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: