Nu öppnar Hisingens nya superlekplats – ”Foodtrucks, segling och poolparty”

Arbetet på den stora lekplatsen i Jubileumsparken försenades flera månader efter att huvudentreprenören gått i konkurs. Men nu är det äntligen dags för invigningen.
”Det blir massor av lek, kanotpaddling, bad, yoga, foodtrucks, segling, poolparty och härlig stämning”, skriver arrangörerna på Facebook.

Hisingens nya ”superlekplats” vid Jubileumsparken i Frihamnen skulle ha öppnat strax före sommaren i juni. Men när huvudentreprenören försattes i konkurs i november förra året, försenades arbetet och kunde återupptas först i mars.

— Konkursen innebar att vår tidsplan blev förskjuten. Nu måste vi låta vissa grönområden mellan lekområdena etablera sig innan lekplatsen öppnar helt, sa då Malin Gustafsson, projektledare park- och naturförvaltningen till tidningen Göteborg Direkt.

De konstnärliga skulpturerna var bland det första som ställdes upp. Foto: Helahisingen.se

Invigningen kommer pågå i tre dagar – med foodtrucks och poolparty

Men nu är lekplatsen alltså färdigställd och datumet för invigningen är spikat. Under tre dagar, mellan 26-28 augusti klockan 09-18 ska det hållas speciella aktiviteter och roliga evenemang för både barn och vuxna:

”Det blir massor av lek, kanotpaddling, bad, yoga, foodtrucks, segling, poolparty och härlig stämning”, skriver arrangörerna på Facebook.

Helgen sammanfaller också med Frihamnsdagarna, vilket innebär att det samtidigt kommer att hållas föreläsningar på Bananpiren.

De som jobbat med den nya lekplatsen har i flera månader färdigställt den sista etappen. Bland annat har de monterat belysning, räcken, bänkar, cykelställ samt satt upp en avfallsstation. Även bryggor och beläggningsarbeten samt planteringen av 1 500 träd och buskar har färdigställts.

Stadsträdgårdsmästaren Johan Rehngren har tidigare sagt att skulpturerna växte fram efter en dialog med barn och unga. Foto: Göteborgs stad.

Sex ton tung dödskalle samt ett 20-tal skulpturer

Samtidigt bestämdes även att det som varit en prototyp, “Allmänna bastun”, skulle bli en permanent del av parken.

— Eftersom vi vill bevara både funktionen och utseendet har vi undersökt om den går att renovera. Det har visat sig inte vara möjligt. Därför kommer vi att bygga en ny identisk bastu för permanent bruk, där vi återanvänder så mycket material som möjligt från ”Allmänna bastun”, sa Jakob Andreasson, avdelningschef stadsutveckling på park- och naturförvaltningen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

För tillfället arbetar man fortfarande med att bygga upp bastun – som beräknas öppna under hösten.

I parken finns även ett 20-tal skulpturer, däribland en en sex ton tung dödskalle, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare. De utplacerade skulpturerna har växt fram efter en dialog med barn och unga kring vad de ville se på platsen.

“Allmänna badet” är en prototyp i parken. Foto: Helahisingen.se.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: