VIDEO: Här är BK Häckens nya inmarschlåt – ”Från Hisingen till framtiden” med Ida Redig

Artisten och producenten Ida Redig gör BK Häckens nya låt. ”Från Hisingen till framtiden” är en hyllning till ön och de drömmar och mål som man kämpar för.
— Det är ingen dans på rosor att leva eller att spela fotboll. När jag gjorde låten var det viktigt att fånga den känslan. Även om det är musik eller fotboll så har vi alltid våra drömmar och det är det vi ska kämpa för, säger Ida Redig till HelaHisingen.se.

Med den nya hymnen ”Från Hisingen till framtiden”, som släpps lagom till årets hemmapremiärhelg, vill klubben hylla sitt ursprung och Hisingen. Låten inleds med textraden ”Vill du vara med och leka litegrann där vid parken där vid berget?” som syftar på Keillers park på Ramberget och gamla Rambergsvallen.

— Hela låten är full av typiska Hisingen-referenser och BK Häcken-referenser. Som berget, vallen och Väderkvarnsgatan. Det är en låt om gemenskap och drömmar, säger Ida Redig.

Låten fångar de gulsvarta platserna på Hisingen, som till exempel hur klubben grundades vid häcken som i dag är korsningen Väderkvarnsgatan/Tunnbindaregatan.

Här spelar artisten och producenten sin låt på Bravida Arena. Foto: Instagram.

Fastnade för BK Häckens värderingar och för gemenskapen

Allting började med att hon fick ett samtal från BK Häckens klubbchef Marcus Jodin.

— Han frågade om jag ville vara artist på deras nya låt, vilket jag tyckte lät jättekul. Jag fastnade väldigt mycket för BK Häcken, deras värderingar, gemenskapen och det faktum att de inte har några kvinnliga fotbollsspelare.

Hur menar du?

— De satsar lika mycket på damerna som herrarna. Damerna får samma förutsättningar som herrarna. Det finns inga kvinnliga fotbollsspelare, bara fotbollsspelare. Det är samma som när någon frågar mig om jag är en kvinnlig producent. Vad är det? Jag är producent, på samma sätt som att det finns fotbollsspelare.

”De satsar lika mycket på damerna som herrarna. Damerna får samma förutsättningar som herrarna” säger Ida Redig. Foto: BK Häcken.

Ida Redig är uppväxt i Kungälv, men blev göteborgare som 13-åring och bodde ett kort tag i närheten av gamla Rambergsvallen.

— Jag har bott på Hjalmar Brantingsgatan på Hisingen en kort period av mitt liv, det är lite roligt. Men jag tror att vi alla göteborgare har en relation till Hisingen på ett eller ett annat sätt. När man kör bil till exempel, att alla vägar bär till Hisingen och man tänker ”Vad fan är jag på Hisingen nu igen?”. Men det är verkligen en underskattad ö om man kan säga så.

”Det här är det mest politiska jag någonsin har gjort”

Ida Redig berättar att hon inte är en fotbollstjej i grunden, men att laget lockade henne till att vilja vara en del av projektet.

— Jag är i grunden ingen fotbollstjej, men musik och fotboll har väldigt mycket gemensamt. Det här är lite som att gå in i politik, det här är det mest politiska jag någonsin har gjort och nu kan man säga att Häcken är mitt lag. Jag känner redan nu att jag är välkomnad in i gemenskapen, att jag är en del av laget.

Det finns flera saker som just musik och fotboll har gemensamt, menar hon.

— Jag är ingenting utan mina lyssnare. Mina lyssnare är mina följare, de är allt för mig som artist. På samma sätt har fotbollspelarna sina supportrar som går in i det helhjärtat, till 100 procent.

Vad var det viktigaste budskapet med låten?

— Det var viktigt att fånga att vi alla har drömmar och mål. Även om det är musik eller fotboll så har vi alltid våra drömmar och det är det vi ska kämpa för. Det är ingen dans på rosor att leva och det är det inte heller att spela fotboll. Men vi ska fortsätta kämpa i med- eller motvind.

Nu har hon spelat upp låten för Häcken-spelarna och till helgen ska hon framföra den live både under fredagen när damerna har hemmapremiär och lördagen när herrarna har allsvensk premiär mot AIK.

— Det känns jättekul, mottagandet var väldigt bra. Det kändes viktigt att de känner själva att det är deras låt. Att de känner en styrka och en kraft i låten och en pepp när de går ut. Det är alltid lite nervöst, jag är alltid nervös för att man inte kommer gilla den, säger Ida Redig och fortsätter:

— Men responsen var väldigt bra, någon satt och grät när jag spelade låten.

Se ”Från Hisingen till framtiden” med Ida Redig här

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: