M-politikerns svar: Därför blir det ingen ny idrottshall – men detta är deras nya löften

Ingen ersättningshall byggs för den uppblåsbara idrottshallen i Backa. I stället lovar nu politikerna mer pengar och två nya hallar i området.
— Vi är väl medvetna om att situationen är nästan ohållbar. Vi beklagar att det är så långa tider på att få bättre lösning på plats och vi vet att det finns en frustration, säger Sarah Ullmark (M), vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

Idrotts- och föreningsnämnden beslutade som planerat att inte bygga en ny idrottshall som ersättning för den tillfälliga idrottshallen vid Skälltorpsskolan intill Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa.

— Vi tog ett beslut i nämnden att inte gå vidare med processen med ”Bubblan”. Vi är medvetna om att den inte är i så bra skick och att många inte vill använda den. Men vi fick besked om att ersättningshallen behöver permanent bygglov vilket gör att kostnaden blir betydligt högre än vad som tidigare räknats fram, 31 miljoner istället för cirka 14 miljoner, säger Sarah Ullmark (M), ledamot och 1:e vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, och fortsätter:

— Utöver det fanns också en stor risk att vi kommer behöva riva den. Det är inte en rätt väg att gå med skattepengarna så då behöver vi hitta andra vägar att komma fram.

”Jag skiter i det här nu… Jag orkar inte mer”

Den så kallade övertryckshallen skulle vara en tillfällig lösning i avvaktan på byggandet av en idrottshall. Men den tillfälliga hallen, som blåsts upp av varmluft, har funnits där sedan 2015 – i väntan på en annan lösning. Och förra året rasade hallen in.

Innebandyföreningen Backadalen har under flera år varit en av de idrottsklubbar som kämpat för att få till en idrottshall med väggar och tak på platsen:

“Men risken att föreningar med dess ideella krafter som kämpat under alla år kanske till slut inte orkar med att fortsätta genomföra sin verksamhet med dessa usla hallförhållanden som är i Backa. Detta inkluderar mig själv som nu snart kommit till en punkt då jag helt enkelt kanske säger att “Jag skiter i det här nu… Jag orkar inte mer”, skrev verksamhetsledaren Stefan Jungegård i ett öppet brev till politikerna.

”Det kommer bli två nya sporthallar i Backa. De här 50 miljonerna är avsatta till en ny hall”, säger Sarah Ullmark (M). Pressbild: Gustav Magnusson.

”Är själv från Hisingen och har idrottat i hela mitt liv”

Men nu är alltså beslutet taget att det inte blir någon ny ersättningshall. I stället lovar man en ny hall på en annan plats samt att försöka skynda på byggandet vid Brudbergsskolan.

— Dels fattade vi beslut om att utöka vår befintliga ansökan med ytterligare 50 miljoner kronor för att få in en ny hall i Backa i budgeten, dels att göra en utredning av möjlig mark där man skulle kunna bygga den, samt påskynda byggandet av en ny hall i anslutning till Brudbergsskolan, säger Sarah Ullmark (M).

Vad innebär det?

— Det kommer bli två nya sporthallar i Backa. De här 50 miljonerna är avsatta till en ny hall, så får man se om det är så att de räcker eller om vi behöver skicka in en investeringsnominering så man får exakt vad det skulle kosta.

Ersättningshallen, ”Bubblan”, vid Skälltorpsskolan intill Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa.

Vad vill du säga till de föreningar som är frustrerade att det inte blir någon ersättningshall?

— Vi är väl medvetna om att situationen är nästan ohållbar. Vi beklagar att det är så långa tider på att få bättre lösning på plats och vi vet att det finns en frustration.

— Jag är själv från Hisingen och har idrottat i hela mitt liv, därför vet jag hur viktigt det är och att det spelar roll för idrotten på Hisingen. Jag kan bara beklaga att bubblan är så illa som den är. Vi ska jobba hårt på att få fram riktiga hallar som föreningarna kan använda.

När kan en ny idrottshall i Backa komma på plats?

— En ny hall skulle kunna stå klar till 2026, detaljplanen har varit försenad men bör vara klar ganska snart. 

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: