Toppolitikern om kärleken till BK Häcken: ”Det spelar ingen ingen roll vad du heter, röstar på eller hur du ser ut”

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Som ordförande för socialnämnd Hisingen är Simona Mohamsson en av de tunga makthavarna på Hisingen.
Men på Bravida Arenas läktare är hon en i mängden – där ett besök i klacken startade resan mot ett hängivet supporterskap.
— Man bara rycktes med, man sögs in i det, berättar hon om upplevelsen på sektion G när BK Häcken spelar.

Fram till 2019 var Simona Mohamsson en rätt högljudd debattör inom Liberala Ungdomsförbundet och lokalmedierna beskrev henne som ”stridbar” och ”lite kontroversiell”. Sedan dess innehar Simona en av de riktigt tunga politiska rollerna på Hisingen, som ordförande i socialnämnden.

Att ta sig till en sådan politisk post är en rejäl integrationsresa för ett barn till en palestinsk flykting från Libanon. Simona föddes i tyska Hamburg och flyttade med familjen till Överlida utanför Svenljunga.

— Fotbollen har alltid varit en del av mitt liv sedan barnsben. När vi flyttade till Sverige var det fotbollsföreningen på den lilla landsbygdsorten som välkomnade oss, berättar hon om att få spela fotboll som liten tjej i Sjuhärad.

”Sjukt häftig känsla, den första matchen i klacken”

Så när hon flyttade till Göteborg fanns inte ett ”medfött” supporterskap i bagaget. Hennes föräldrar höll inte på ett lag, Simona hade inte vuxit upp med att bli supporter till något av stadens fotbollsklubbar.

I stället blev det ett medvetet val i vuxen ålder, att bli ”geting”:
— Jag valde Häcken. Som inflyttad Hisingsbo sökte jag mig till fotbollen igen, men den här gången som supporter. Jag minns inte vilken match det var, jag minns bara att jag tyckte det var väldigt kul och att jag fastnade direkt, säger hon.

Simona Mohamsson är inte bara liberal politiker i Göteborg – utan en hängiven BK Häcken-supporter. Foto: PRIVAT

Och det som verkligen fick henne att bli ”stungen” av det gulsvarta supporterskapet – var upplevelsen av klacken. Stämningen, atmosfären och glädjen hos människorna fick Simona att fastna:
— Det var en sjukt häftig känsla, den första matchen i klacken på sektion G. Man bara rycktes med, man sögs in i det. Jag hyste stor respekt för spelet, för spelarna och för klubben. En klubb som inte duckar ansvaret att vara en enande kraft på Hisingen, säger hon.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

Simona vet inte hur man skulle förklara supporterskapet till någon som inte upplevt det själv utan säger att det är ”i det närmaste omöjligt”. Men hon tror att det handlar om så mycket mer än spelet på fotbollsplanen – det handlar om en gemenskap.

— Vi skriker oss hesa – gemensamt. Du alltid är välkommen oavsett bakgrund. Det spelar ingen roll vad du heter, vad du röstar på eller hur du ser ut, så länge du har den där gulsvart halsduken eller tröjan på dig så passar du in i gemenskapen, säger Simona Mohamsson.

”Samma engagemang och kärlek för damlaget kommer fortsätta”

Nu när BK Häckens damlag spelar i Champions League i höst har hennes engagemang för damlaget varit på uppgång. Nu är sektion G en självklarhet för Simona – både när herrarna och damerna spelar:

— För någon vecka sedan, i regn och rusk, fyllde 4104 personer Rambergsvallen under Champions League-premiären. Det var otroligt och jag hoppas att det är samma engagemang och kärlek för damlaget kommer fortsätta framöver, säger hon om Champions League-premiären mot Lyon.

Hon uppmanar andra Hisingsbor att ta sig till en match, om inte annat för att se motståndarna försöka lobba bollen (men oftast misslyckas) över Jennifer Falk i målet – eller för att se ”Stickan” (BK Häckens maskot) dansa runt bland alla supportrar i olika åldrar.

— Det bästa kanske är just den där gemensamma identiteten för de som bor på Hisingen. Häcken är Hisingens stolthet, säger Simona Mohamsson.

Simona på Sektion G. Foto: PRIVAT

Har du något fint BK Häcken-minne du kan dela med dig av?
— En försommarmatch 2019, vi var en grupp vänner som gemensamt gick på match. Vissa av oss hejade på Häcken, andra på något annat lag och några hade aldrig varit på en allsvensk match. Men där stod vi alla ihop under gassande sol, synkade i takt med trummorna och sjöng med i ramsorna. I 94 minuter spelade inget som hände utanför arenan någon roll, nästan lite meditativt fick man ett andrum från vardagens utmaningar i 94 minuter, säger Simona.

Om jag säger ”Getingarna”, vad tänker du då?
— I medgång och i motgång.

Här köper du biljett till BK Häckens matcher i allsvenskan och Champions League i höst/vinter.

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: