Här är nya satsningen på Backaplan – öppnar matbutik precis bredvid Stora Coop

Sedan 1969 har det drivits matbutiker i Backa 2-huset på Backaplan. Nu öppnar ännu en i raden: Backaplans Orientlivs. Men de ser sig inte som en konkurrent till grannen Stora Coop:
— Vi är ett komplement till dem och har ett annorlunda utbud, säger butikschefen Mohamad Kavak.

Backaplan är i förvandling och ska under kommande år skifta från shoppingområde till centrumbebyggelse med bostäder, parker och kommunala faciliteter. Men shoppingen ska vara kvar i området – även om det kommer se annorlunda ut när ”Framtidens Backaplan” är färdigbyggt.

I våras började bygget av de första kvarteren av det framtida Backaplan vid Leråkersmotet, men i väntan på att de nya husen står färdigbyggda växer nya verksamheter fram i dagens Backaplan. Exempelvis öppnar en ny butik under första veckan av december i Backa 2: Backaplans Orientlivs.

Den här nysatsningen sker alltså i samma fastighet som Stora Coop har sin matvarubutik i på Backaplan. Tidigare har lokalen där den nya butiken ska öppna varit en tobakskiosk och den ligger vägg i vägg med Lindex – precis vid huvudingången till Stora Coop.

— Vi kommer att ha ett utbud med fräsch frukt och grönt och olika orientaliska livsmedel, säger butikschefen Mohamad Kavak om satsningen.

Mohamad har länge drivit butiker av liknande slag. På olika orter runt om i Västsverige har han sedan 23 år tillbaka varit verksam i orientlivs-branschen och är inte orolig för att den nya matbutiken ska ligga precis bredvid en ”jätte” som Stora Coop:
— Nej, tvärtom är det en fördel! Vi är ett komplement till dem och har ett annorlunda utbud, säger Mohamad.

”Livsmedel till låga priser”

Fastigheten Backa 2 har sedan 1960-talet haft matbutksverksamhet. Här har EPA, OBS! Stormarknad, Coop Forum och numer Stora Coop huserat genom decennierna sedan dess. Men ännu längre bak i tiden låg EA Rosengrens kassaskåpsfabrik på den här tomten och delar av fasaden och fastigheten är än i dag identiska med hur det såg ut då, fram tills 1969 när varuhuset EPA (Enhetsprisaktiebolaget) flyttade in i fastigheten.

I dag ligger en rad mer eller mindre kända butiker och butikskedjor i Backa 2-huset. Bortsett från nämnda Stora Coop och Lindex finns även bland andra Kjell & Company, Kronans Apotek, Din Sko, Edels klädvaruhus och Tele2 i den här delen av Backaplan. Och snart alltså ytterligare en matbutik.

Vad kan kunderna förvänta sig att mötas av när de kommer och handlar hos er från december?
— Dagsfärska frukter och grönsaker framför allt! Men även helt andra livsmedel till låga priser! Vi kommer att ha riktigt bra priser, säger Mohamad Kavak.

Backaplans Orientlivs i Backa 2-huset på Backaplan kommer att ha öppet 09:00-20:00 på vardagar och 09:00-18:00 på helgerna.

— Det kommer bli bra! Vi välkomnar alla Hisingsbor att komma och handla hos oss, säger butikschef Mohamad Kavak.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: