Hyllningen av modellen med 92% återbruk på Hisingen: ”Sänder en tydlig signal in i samtiden”

Selma Lagerlöfs center i Hisings Backa har har vunnit Sveriges främsta designutmärkelse – Design S.
Projektet hyllas av juryn som ”ett konststycke”.
— Otroligt kul och hedrande, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt på White.

Design S – Swedish Design Awards är Sveriges främsta designpris och delas årligen ut av föreningen Svensk Form till personer och organisationer som arbetar med design och form i bred bemärkelse. I kategorin inredningsarkitektur står nu Whites projekt Selma Lagerlöfs center som vinnare. Juryn motiverar vinsten med att projektet, med 92 procent återbrukad inredning, stakar ut den fortsatta vägen för en hel bransch och för samhället.

— Otroligt kul och hedrande! Med Selma Lagerlöfs center har vi tagit vårt återbruksarbete steget längre och höjt ambitionsnivån ytterligare. Centret är ett exempel på att det går att arbeta med inredning på nya sätt, i stor skala. Att projektet nu vinner ett av Sveriges främsta designpris gör oss både stolta och hoppfulla, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt på White.

92 procent återbruk

Selma Lagerlöfs center är en plats för möten, inspiration och kreativitet, något som har präglat projektet från start. Genom att tänka utanför ramarna och utmana den traditionella upphandlingen har man vänt på designprocessen och utgått från det som redan finns, istället för att producera nytt. Det har resulterat i Sveriges största återbruksprojekt med återbruk som källa för 92 procent av all inredning.

Foto: WHITE ARKITEKTER

Återbruket har skett i tre steg, inledningsvis genom att återanvända möbler från några av de verksamheter som skulle flytta in i huset när det väl stod klart. Man återbrukade också möbler från externa källor för att komplettera den existerande uppsättningen, och återbrukat material användes för att platsbygga och snickra nya möbler.

Slutresultatet är en blandning av olika former och kulörer som skapar en balanserad och levande miljö och som kontrasterar mot själva byggnaden i rå betong. För att binda ihop intrycken pryds alla de återbrukade möblerna av signaturstämpeln med texten Selma i orange.

Tidigare har Selma Lagerlöfs center även uppmärksammats av både Sveriges Arkitekters Guldstolen samt de prestigefyllda internationella designpriserna SBID International Design Awards och Dezeen Awards.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Juryns motivering

Den återvunna inredningen på Selma Lagerlöfs center är mer än en interiör i en byggnad. Den förkroppsligar cirkulära materialflöden genom ett konsekvent och kreativt omtänk, och visar hur välkomnande och attraktiva interiörer och miljöer kan åstadkommas med 92 procent återbruk – ett konststycke idag. Med en färgtonalitet som vågar ta plats, knyts variationerna samman i det återvunnas former och uttryck. Projektet sänder en tydlig signal in i samtiden och stakar ut den fortsatta vägen för både en hel bransch och för samhället.

LÄS MER: