BILDEXTRA: Nu byggs Gert Wingårdhs vision för Lindholmen ”Väldigt fina”

Just nu bygger HSB Göteborg bostadsrättsföreningen Blanka i Lindholmshamnen – som består av 122 unika bostadsrätter. Kvarteret har ritats av superarkitekten Gert Wingårdhs byrå:
— Husen, liksom området, har en internationell känsla, säger Christoffer Jonsson, säljare nyproduktion hos HSB.

Inflyttning påbörjas i början av 2021 och HSB bygger vid vattnet, mitt i stan. Lindholmshamnen utvecklas i snabb takt just nu och både bostäder som affärsverksamheter ploppar upp i området som svampar i skogen.. Men varför ska den som tänkt köpa lägenhet välja Lindholmen? Christoffer Jonsson, som säljer lägenheterna för HSB utvecklar sin syn på saken:

Husen är ritade av Gert Wingårdhs byrå.
Annorlunda fasader som sticker ut mot omgivningen.

— Dels håller ju hela området på att förändras. Det är på väg att bli en mer central stadsdel. Hittills har det inte varit så mycket boende där, mest företag och skolor. Nu byggs en hel del bostäder. Då kommer också mer service, restauranger etc. Det blir en levande stadsdel. Så området kommer att bli mer och mer attraktivt framöver, säger han.

Wingårdhs har ritat husen

Det som är de unika kvalitéerna hos bostadsrättsföreningen Blanka jämfört med en del andra nybyggen i området år exempelvis materialvalen på både utsidan av husen – som insidan av lägenheterna.

HSB bygger egen cykellounge, som är exklusiv för de boende hos Blanka. ”Verkstaden tillsammans med en loungedel med mjuka soffor och ett pentry bildar en naturlig oas”, skriver man om konceptet i sina bostadsannonser.

Innergården från luften.

— Sedan blir husen och lägenheterna i brf Blanka väldigt fina. De är ritade av Wingårdhs arkitektkontor. Husen, liksom området, har en internationell känsla. De ligger precis vid kajen, där det ska bli nytt fint trädäck, säger Christoffer Jonsson, säljare nyproduktion hos HSB.

Wingårdhs arkitekter har skapat kök med internationell känsla som gifter sig väl med områdets själ.

Här ska brf Blanka ligga. Foto: HSB GÖTEBORG

Historiskt namn efter drottningens slott

På bostadsrättsföreningens gård planerar man en prunkande pergola, hammock och gemensamma odlingslotter. ”Mjuka sedumtak står i stark kontrast med de blanka fasaderna, gjorda av skärmtegel lagt med shingelteknik. De mjuka sedumtaken skänker kontraster och ger en spännande utsikt genom de stora fönstren och balkongerna högre upp i husen”, beskriver HSB innergården.

Varför heter bostadsrättsföreningen ”Blanka”? Jo, drottning Blanka fick Lindholmens slott i morgongåva när hon 1335 gifte sig med kung Magnus Eriksson, så man har försökt knyta an till områdets historia med namnet.

Kvarteret med brf Blanka i Lindholmshamnen.
I mitten av bilden syns brf Blanka. Till vänster ligger Radisson i Lindholmshamnen.
En av lägenheterna – inifrån.

Gert Wingårdh är med all sannolikhet Göteborgs mest kända – och framgångsrika – arkitekt genom alla tider.

Hans mångfaldigt prisbelönta firma har i dag över 200 anställda på tre kontor och har bland annat varit hjärnorna bakom byggnader som svenska ambassaden i Washington (House of Sweden), Victoria Tower vid Kistamässan och AstraZenecas komplex i Mölndal.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: