Julkalendern – Lucka 8: Hisingens billiga fine dining-pizzeria ”Väl värd ett besök”


DETTA ÄR EN ANNONS


Detta är Hisingens hetaste pizzeria – som inte riktigt är som ditt genomsnittliga pizzahak. Hos Eriksbergs nyaste restaurangtillskott paras viner med huvudrätter, du omges av foton på lokala arbetarhjältar och kan beställa den sannolikt mest hipstriga pizzan som Hisingen kan erbjuda. HelaHisingen.se har besökt Gaubi køk & bar i Eriksberg och trivs riktigt bra!

“Jag hör såligt och jag fattar trögt och jag baxar mig ur sängen efter tre försök”, sjunger hip hop-legendaren Roffe Roff i sin låt Gaubi som handlar om veteraner som är lite slitna av det hårda (krog)livet i Göteborg. Andra som slitit hårt precis där restaurangen med samma namn, Gaubi, ligger i dag alla tusentals varvsarbetare på det så kallade ”Torpet”, Eriksbergsvarvet, som tidigare omgärdade samma kvarter.

I dag hänger bilder på varvsarbetare, fartyg som byggts i området och andra historiska motiv på restaurangens väggar. När HelaHisingen.se är på besök är det en solig dag, så uteserveringen är fullpackad och vi sätter oss i ett bås inne i den mörka stilfullt inredda restaurangen.

— Vi tänker tillbaka på gamla varvsarbetare som möter det moderna Hisingen. Eller på hur cool fiskargubben var här i trakten en gång i tiden. Vår inredning är lite rough, säger Daniel Hennemann, en av delägarna.

Gaubi køk & bar, Ostindiefararen 43 i Eriksberg.

Den sannolikt mest hajpade av Hisingens senaste krogsatsningar öppnade i somras på östra sidan av bockkranen. De har låtit konceptet inspirerats av låttexten från Majornas främste rap-profil, men det är ungefär där likheterna mellan hip hop och den här ”pizzerian” tar slut. För hos Gaubi køk & bar, i samma lokaler där pizzerian Livia låg förut, har pizza på menyn känns det som att Pavarotti och Taube bör spelas i högtalarna, snarare än modern musik.

Inte för att det är gammaldags, utan tvärtom som att det skulle passa in som ytterligare en homage till den historia som omger både valet av mat – som Eriksbergs miljö.

Foton på arbetare, fartyg och varvsmiljöer pryder väggarna på Gaubi på Ostindiefararen nedanför Eriksbergs Bockkran.

“Svenska bowls”, chips på pizzan och fina viner som paras med huvudrätter – som kostar maximalt 120 kronor. beskrev gänget bakom restaurangen sitt koncept när man öppnade tidigare i år. Vår upplevelse av första besöket är att det är en bra beskrivning av vad man får. Inte bara ”chips på pizza”, det får symbolisera ett lite annorlunda tänk kring vad en pizzeria kan vara. Men helhetskänslan kring att man kan skapa en restaurang som andas mer fine dining, alltså finrestaurang, än sunkpizzeria – men utan att priserna därmed per automatik sticker iväg uppåt.

Pizza och bowls – med en ”twist”

Så, hur var maten då? Jo, det här stället är väl värt ett besök. Här serveras vi ett möte mellan ”svensk klassisk pizza” och moderna fräscha ingredienser, med en liten touch av Italien. Färska räkor möter sotad skinka, Sobrassada, en rå, härdad korv från Balearerna gjord på malet fläsk, paprika och salt och andra kryddor – möter picklad lök och padrones.

Kryddiga chips som serveras med tryffelcréme, går att beställa som förrätt eller som en sidorätt till sin pizza, wrap eller bowl.

Ja, ni hör ju själva – det är lite mer modernt, lite mer hipstrigt, lite mer 2020-tal än de flesta lokala pizzeriors standardmeny med kebabpizza och ”Quattro”. Fast Gaubi ser till att även göra den som gillar de där klassiska pizza-ingredienserna glada – genom att ha åtta klassiker på menyn. Och dessutom ett par kebab-rätter.

Vi testar deras kryddiga chips som serveras med tryffelcréme och får en riktigt bra start på vår matupplevelse. Dessa snacks har ett schvung i sig som får matlökarna att vakna till och suget efter våra pizzor växer. Vi har beställt maten via det digitala system som finns för detta, så under tiden kan vi bara luta oss bakåt och vänta på drycker och tilltugg att serveras.

Gaubi har både moderna takes på sina pizza-ingredienser som lite mer klassiska pizzor som du känner igen.

Huvudrätterna hos Gaubi køk & bar ligger på mellan 100-140 kronor och förrätterna, eller sides som de även är, mellan 25-65 kronor. Ett enda dyrare undantag finns och det är en charkbricka som vi inte testade vid det här tillfället, men som enligt ryktet ska vara riktigt imponerande.

Pizzorna testade vi däremot – både från mer moderna menyn Gaubipizza Speciale och Pizzaklassiker-menyn och fick en väldigt trevlig upplevelse. Både de fräscha råvarorna, den generösa mängden ingredienser och de fina kombinationerna av smaker imponerar. Här får man en pizzeria-upplevelse som är kul och annorlunda.

Så nu kan Hisingsbor och andra göteborgare som är ute efter en skön krogupplevelse – men med en gammal hederlig pizza på tallriken – besöka Gaubi. Här har ni kul i en modern miljö som ändå är historiskt uppskattande och där nya kulinariska influenser möter svensk pizzeriahistoria. En mix som vi kan rekommendera.

Se med om och från Gaubi på deras Facebook eller Instagram.

HelaHisingen.se har i år en, denna, julkalender – där våra och en del av våra sponsorers olika projekt, företag och anställda hamnar i fokus. Mellan 1 och 24 december lyfter vi fram en av dessa med en “lucka” i form av en artikel. Vill du exponera ditt företag, din produkt eller dina anställda här? Hör av dig till annons@helahisingen.se – så löser vi det! 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: