Nu öppnar Hisingens senaste krogtillskott: ”Inte en vanlig pizzeria”

”Svenska bowls” på menyn, chips på pizzan och fina viner som paras med huvudrätter som kostar maximalt 120 kronor. När nya Gaubi køk & bar öppnar under Eriksbergskranen är det en ovanlig pizzeria som kliver in på Hisingens matscen:
— Vi tänker tillbaka på gamla varvsarbetare som möter det moderna Hisingen. Eller på hur cool fiskargubben var här i trakten en gång i tiden. Vår inredning är lite rough, säger Daniel Hennemann, en av delägarna till HelaHisingen.se.

”Jag hör såligt och jag fattar trögt och jag baxar mig ur sängen efter tre försök”, sjunger hip hop-legendaren Roffe Roff i sin låt Gaubi som handlar om veteraner som är lite slitna av det hårda (krog)livet i Göteborg.

Den som baxar sig ur sängen på fredagen kan besöka Hisingens senaste krogsatsning i Eriksbergshamnen, på östra sidan av kranen vars koncept inspirerats av låttexten av Majornas rapgud. Här öppnar Gaubi køk & bar i lokalerna där områdets lokala pizzerian Livia förut legat. Och det blir pizza på menyn framöver – om än på ett lite annorlunda vis.

— Vi är inte en vanlig pizzeria. På menyn har vi förvisso lite pizzor som människor kommer känna igen och vilja käka till lunch, men fokus är även på lite speciella pizzor. Som den pizza med handskalade räkor vi satt ihop och en med hemmagjorda chips. Alltså inga Estrella-chips utan hemlagade Gaubi-chips kallar vi det, säger Daniel Hennemann, en krogprofil som bland annat stått för events hos Avenyn-nattklubben Park Lane i många år.

Gaubi køk & bar Ostindiefararen 43 med pizza, bowls och delikatesser.

Restaurerade lampor från gamla båtar

Men sen kom pandemin och nattklubbarna slog igen. Tillsammans med några lokala entreprenörer nys på att pizzerian i hamnen vid Eriksbergskranen låg ute till salu. Då föddes en idé om en ny krog:

— Varmt välkomna önskar Chrille, Nicke, Oskar, Daniel, Molly och all personal hos Gaubi. Vi ville skapa en plats där det gamla Göteborg möter det nya. Här är skinnsofforna är lite halvslitna från första dagen, för det ska kännas lite som att folk har suttit mycket här inne, säger Daniel Hennemann.

— Lamporna är från 30 år gamla båtar som vi har fått restaurerade för oss. Vi tänker tillbaka på gamla varvsarbetare som möter det moderna Hisingen. Eller på hur cool fiskargubben var här i trakten en gång i tiden. Vår inredning är lite rough, en som påminner om när en gammal Gaubi tar sig en pizza, säger han.

De dyraste rätterna på menyn hos Gaubi kommer kosta 120 kronor.

Väggarna kommer att prydas av foton på arbetare från varven, på Gaubis – alltså Roffe Ruffs begrepp för en person som har varit med i svängen, som kanske är lite sliten och rå – men erfaren och härdad.

”Jag är gammel nu, kallar mig för senior det är bara svammel nu, tiden läker alla sår. För magen ballar ur, pallar inte etanol och jag pallar inte käka paracetamol. Mina knän är kass, ryggen lika så jag får yrsel och gaubi måste vila då. Lägger säkert tigerbalsam för en miljon tusen spänn om året bara på inläggen i mina skor.”

UR ROFFE RUFFS ”GAUBI”

”Det blir taco-bowls och laxbowls på menyn”

Koncept- och designbyrån Depero Quadrigea har tagit fram konceptet som är tänkt att skilja sig från hur nyöppnade restauranger på södra sidan Göta Älv ser ut. Samt vad det kostar att äta där.

— Det har varit viktigt för oss. Här ligger vår dyraste rätt på 120 kronor. Vi har sex unika pizzor som kostar det, som vi utvecklat över ett halvår där vi testat råvaror och smakat av pizzor. Utöver det kommer vi att köra ”svenska bowls”, i stället för asiatiska. Det blir taco-bowl och laxbowls på menyn, som är parade med bra viner för den som vill ha det, säger Daniel Hennemann.

”Svenska bowls” blir en del av konceptet hos Gaubi.

Så räkna med goda viner, bubbel, chark, ”kant”-dipp (särskild dippsås för pizzakanterna) – samt väldigt rutinerad personal. Krogbranschens dödläge under pandemin gjort att många rutinerade personer inte haft jobb för tillfället, så Gaubi har kunnat rekrytera ihop ett team med mycket kompetens – sannolikt långt utöver det som genomsnitts-pizzerian kan stoltstera med. Men en sak är likadan som före ägarbytet:

— Vi har kvar Josef som pizzabagare som drev pizzerian här förut. Så nu jobbar här hos Gaubi, säger Daniel Hennemann.

”Många andra hade säkert tagit mycket högre priser”

När pandemin är över blir öppettiderna 11-22, så se det mer som en restaurang än bar. Där lite annorlunda idéer får plats:
— Vi jobbar hårt med att para rätt viner till rätt bowls. Och här ska det kännas som att man får mycket för pengarna. Många andra hade säkert tagit mycket högre priser när de slår upp portarna på en ny restaurang, men vi vill alla ska kunna känna sig hemma här oss och ha råd att besöka oss, säger Daniel Hennemann.

Till en början blir det coronaanpassat med 20 platser inne och 20 ute på uteserveringen, något som ska öka till 30/30 när restriktionerna lättar. Här ska man kunna både glädjas åt förändringarna som skett i området och se positivt på framtiden – samtidigt som man ska kunna ”vara ödmjuk inför historien och tacka den som tackas bör”:
— Så när du sitter bekvänt och njuter av en kall öl och en bit mat, ägna gärna en tanke åt han som gjorde allt detta möjligt. Ägna en tanke åt vår Gaubi, säger Daniel Hennemann.

Roffe Ruff – Gaubi

Sist måste vi fråga: Varför det danska ö:et i Gaubi køk & bar?
— Haha, det är inte danskt hos oss utan tänkt som en referens till historien. När språket såg annorlunda ut och till det Göteborg som fanns för hundratals år sedan där ø användes även här, säger Daniel Hennemann.

Gaubi køk & bar öppnar fredagen 21 maj 2021.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: