Miljardärerna delar på Karlatornet – nu vill Serneke och Selin satsa på nya projekt

Ola Serneke och Erik Selin på byggarbetsplatsen för Karlatornet. Foto: Serneke.

Byggandet av Nordens högsta skyskrapa är återigen i full gång efter en paus under pandemin. Nu berättar Erik Selin att det finns planer på fler samarbeten tillsammans med Ola Serneke.
— Utmaningen är att fortsätta hitta fler gemensamma möjligheter för annars tar det ju slut om några år, säger han till tidningen Realtid.

Karlatornet kommer bli Nordens högsta skyskrapa med sina 245 meter och 73 våningar när det står färdigt. Byggnationen pausades under pandemin, bland annat på grund av resursbrist och efter att en investerare drog sig ut, men är nu återigen i full igång sedan Serneke blivit partner med Balder kring projektet.

— Byggnationen går riktigt fort framåt nu, en våning i veckan ända upp till våning 69. Fördelen med att huset blir högre är att det blir slankare konstruktioner ju högre upp vi kommer. Detta innebär såklart mindre kostnader för material och arbete, men framförallt att det går fortare på plats, säger Ola Serneke till tidningen Realtid.

Arkivbild på när byggandet av Karlatornet återupptogs efter pausen under pandemin. Foto: Serneke.

Serneke sålde halva Karlatornet till Balder

Det var i december förra året som Ola Serneke sålde halva Karlatornet till Erik Selins bolag Balder. Dessutom gick Balder in som ny delägare i Serneke och samtidigt återupptogs även byggandet.

— Genom den här affären med Balder skapar vi inte bara förutsättningar att genomföra det viktigaste projektet i vår historia, Karlatornet. Jag ser det också som en game-changer för vårt bolag. Denna typ av affär, tillsammans med de genomgripande organisationsförändringar och åtgärder vi genomfört under året, skapar förutsättningar för vårt bolag att vända en jobbig period till något väldigt positivt för framtiden, sa Ola Serneke, VD för Serneke Group, då.

Oktober 2021: Snart en tredjedel klar. Nu har även fasaden börjat byggas på de nedre våningarna av Karlatornet.
Foto: HELAHISINGEN

Nu berättar affärskollegerna att det alltså finns planer på fler samarbeten.

— Samarbetet med Balder fungerar hur bra som helst. Bra är att såväl jag som Erik ser frågor rakt, enkelt och lösningsorienterat i alla lägen. Vi letar efter mer projekt att göra tillsammans då samarbetet fungerar så bra, säger Ola Serneke till Realtid.

”Samarbetet fungerar mycket bra”

Karlatornet kommer att omfatta drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med cirka 300 rum, drygt 8 000 kvadratmeter kontors- och handelsytor samt en utsiktsplats. Inflyttningen beräknas, enligt en uppdaterad tidplan, kunna starta under andra halvåret 2023.

— Samarbetet fungerar mycket bra, så utmaningen är att fortsätta hitta fler gemensamma möjligheter, för annars tar det ju slut om några år, säger Erik Selin till Realtid.

Så här ska Karlastaden – med skyskrapan Karlatornet till vänster -i Lindholmen se ut när det står klart. Foto: SERNEKE

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: