Petter Stordalen om planerna för drömhotellet i Nordens högsta hus i Göteborg: ”Det här blir episkt”

Ett hotell med sviter på 58:e våningen och skybar på 69:e våningen? Det är vad Petter Stordalens Nordic Choice hotels planerar i Karlatornet på Hisingen. Nästa steg medan skyskrapan byggs blir att rekrytera hotelldirektör till det storslagna projektet i Göteborg.
— Anledningen till att vi satsar i stan är för att vi ser en otrolig potential där, säger kommunikationschefen Kenneth Hultgren
till HelaHisingen.se.

Nu när byggherren Serneke börjat bygga våningsplan i skyskrapan Karlatornet är det inte bara lägenhetsköpare som planerar sin framtid i det som ska bli Nordens högsta hus – utan även Petter Stordalen:s Nordic Choice hotels. Den norska hotellentreprenörens imperium gick redan 2017 ut med att man planerar ett spektakulärt hotell i byggnaden, som ska breda ut sig både högt – som lågt – i byggnaden.

Clarion Hotel Karlatornet kommer att ha 300 rum som är utspridda på de fem första våningarna av skyskrapan – men de bästa sviterna ska ligga på våning 58 i byggnaden. Konferenskapaciteten förväntas bli ungefär 2000 kvadratmeter med en maxkapacitet på drygt 500 personer. Detta, i kombination med att skyskrapan får en skybar på våning 69, gör säkerligen en och annan konkurrerande hotelldirektör nervös inför framtiden.

— De (gästerna) kommer tro att de hamnat i nirvana när de tittar ut från takrestaurangen. Det här blir episkt, sa Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande Petter Stordalen i samband med tillkännagivandet.

Lindholmen växer till hotell- och konferenscentrum

Samtidigt planerar Volvos ägarbolag Geely konferenslokaler ”med hotellstandard” i sin fastighet som byggs bara ett par hundra meter bort i Lindholmsallén.

Sedan tidigare har exempelvis Chalmers sitt Lindholmen Conference Centre i Lindholmen Science Park med kapacitet på upp till 1000 personer, där största salen kan husera 600 personer samtidigt.

Rakt över gatan från Karlatornet, nere vid kajen, finns dessutom Radisson med sitt hotell Blu Riverside Hotel. Radisson samarbetar med Lindholmen Conference Centre och erbjuder även styrelserum och konferenslokal för upp till 70 personer på själva hotellet.

Nordic Choice om Göteborg: ”Otrolig potential”

Enligt Serneke var intresset för att driva hotellverksamhet i Karlatornet ”gigantiskt” och att det blev just Petter Stordalens koncern som gick in är i linje med deras stora satsning i Göteborg:

— Generellt så satsar Nordic Choice Hotels ordentligt på Göteborg med till exempel Clarion Hotel Draken och Quality Hotel The Weaver i Mölndal. Vi har också de senaste dagarna tagit över Hotel Waterfront. Anledningen till att vi satsar i stan är för att vi ser en otrolig potential där och att vi har bra erfarenhet av att driva verksamhet där med exempelvis Clarion Hotel Post, säger Nordic Choice hotels kommunikationschef Kenneth Hultgren till HelaHisingen.se.

Karlatornet kommer förändra stadsbilden i Göteborg. Foto: Serneke.

Stordalen: Kommer tro att de hamnat i nirvana

Det 245 meter höga Karlatornet kommer inrymma både hotell, bostäder och kontor. Enligt Nordic Choice Hotels är deras ambition att sudda ut gränserna mellan de olika delarna i skyskrapan.

— Det finns de som tror att the sky’s the limit. Det är fel! Detta kommer bli tydligt för gästerna på Clarion Hotel Karlatornet. De kommer tro att de hamnat i nirvana när de tittar ut från takrestaurangen. Det här blir episkt, sa Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen om projektet när det avslöjades.

Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen. Foto: NORDIC CHOICE HOTELS.

Stordalen påpekar även att hotellets lyx ska komma de boende i skyskrapan tillhanda, med allt från gym till städning:

— En av de värsta grejerna med att bo på ett riktigt bra hotell är dagen då du ska checka ut och åka hem. Man vet att man kommer att sakna bekvämligheterna på hotellet. Detta löser vi med Karlatornet. Bor du i en lägenhet där så kan du använda dig av hotellets concierge, beställa room service och städning från hotellet samt träna i hotellets gym. Det här kommer bli Nordens mest bekväma boende, enligt Petter Stordalen.

Planen: Allt ska vara klart 2022

Karlatornet planeras stå klart 2022 och är den första byggnad som påbörjas i den nya stadsdelen Karlastaden som omfattar åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

— Vi är i spänd förväntan på projektet. Vi kommer när projektet närmar sig färdigställande att rekrytera hotelldirektör/VD för projektet och löpande fram till öppning bemanna upp hotellet, säger Clarion Hotels kommunikationschef Kenneth Hultgren.

LÄS MER: Se arbetet inifrån bygget av Karlatornet – Sveriges högsta skyskrapa
LÄS MER: Topp 3 dyraste lägenheterna i Sverige finns på Hisingen

Fakta: Karlatornet

HÖJD: 245 meter (Nordens högsta byggnad). Ursprungligen planerades den att bli 266 meter, men det justerades efter hand ner 21 meter.
VÅNINGAR: 73 våningar och därmed Nordens högsta hus.
LÄGENHETER: 594 lägenheter.
HOTELL: 300 rum som är utspridda på de fem första våningarna av skyskrapan – men de bästa sviterna ska ligga på våning 58 i byggnaden. Konferenskapaciteten förväntas bli ungefär 2000 kvadratmeter med en maxkapacitet på drygt 500 personer
PÅLNING: Hela tornet vilar på 58 stycken grävpålar som var och en är två meter i diameter och är platsgjutna. De sträcker sig mellan 40-70 meter ner genom lera och är förankrade i berget.
BOTTENPLATTAN: Karlatornets bottenplatta, som gjöts i slutet på maj under ett dygn, är 32×32 meter stor, 3,75 m hög och har en volym på ca 4 000 m3 armerad betong vilket ger en totalvikt på cirka 10 miljoner kg.
KLAR: Planen är att tornet ska stå klart under 2022.
ARKITEKT: Skidmore, Owings & Merrill som ritat Karlatornet ligger bakom några av världens högsta och mest spektakulära byggnader, t ex Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York.
BYGGHERRE: SERNEKE BYGG.