Nu kan du ta karaokebåten till Hisingen

West Pride har dragit igång och festivalens nav är vid Eriksbergshallen på Hisingen. Då har arrangörerna gjort en annorlunda upplevelse för den som vill passa på att öva upp sina sångkunskaper:
— För den bästa upplevelsen går en karaokebåt mellan Stenpiren och Eriksberg, där passagerarna kan sjunga sig hesa hela kvällen lång, säger verksamhetschefen Emma Gunterberg Sachs till Lindholmen Science Park.

Mellan 13-19 juni är det West Pride i Göteborg. West Pride är en ideell, icke vinst-drivande förening som håller verksamheter året om genom HBTQI-utbildningar och HBTQI-diplomering för skolor samt organisationer i regionen. Varje år hålls dessutom en Pride-festival som är ”en konst- och kulturfestival som skapar trygga mötesplatser för HBTQI-personer och lyfter upp normkritik och HBTQI-personers livssituation”, enligt West Pride.

Verksamhetschefen Emma Gunterberg Sachs berättar i en intervju med Lindholmen Science Park varför det är viktigt att uppmärksamma och belysa de här frågorna:

— I cirka tio länder runt om i världen är det dödsstraff på att vara homosexuell och i ett 70-tal länder är det kriminellt. Det är av allra största vikt att vi försöker vara med och påverka andra länders lagstiftning och syn på människor. Vi lyfter situationen internationellt i våra utbildningar och under festivalen. Vår solidaritetsfond används för att bjuda in personer som lever i länder där de förtryckts för att berätta om sin situation men också erbjuda en trygg plats, om än tillfälligt. Förra året bjöd vi hit två belarusiska journalister för att vittna om läget i Östeuropa, säger hon. 

Göteborgs stad är en av många som ska delta i årets Pridetåg. Foto: Göteborgs stad.

Ska vara öppen för alla och gratis att besöka – är en utmaning

Syftet med festivalen är att den ska vara gratis för alla att besöka, något som är en utmaning för arrangörerna.

— West Prides största utmaning är hitta finansiering till att kunna arrangera en Pridefestival som är öppen för alla och gratis att besöka. Vi är måna om att alla ska ha möjlighet att ta del av och känna sig välkomna till vår konst- och kulturfestival som lyfter normkritik med en strävan om ett öppnare samhälle, säger Emma Gunterberg Sachs till Lindholmen Science Park.

I år, som förra året, är festivalens nav – Pride Park – på Eriksbergshallen intill Lindholmen.

Tio avgångar under fredagen och lördagen

Pride Park är under fredagen och lördagen och under de dagarna har arrangörerna passat på att försöka göra det extra roligt för besökare genom en karaokebåt.

— För den bästa upplevelsen går en karaokebåt mellan Stenpiren och Eriksberg, där passagerarna kan sjunga sig hesa hela kvällen lång. Den 18 juni går Pride Parade som ett färgsprakande tåg genom Göteborg. Besökarna välkomnas även till Pride House – West Prides egna forum för samtal, debatt, konst och kultur kopplat till HBTQI-communityt, säger Emma Gunterberg Sachs.

Regnbågspartyt kommer att hålls ombord på Västtrafiks färja Elvy. Den går direkt mellan Stenpiren och Eriksbergs färjeläge när Pride Park öppnas och stängs, det vill säga fredag och lördag mellan klockan 14:30-17:30 samt 21:20-00:20.

Här kan du se alla avgångar och här kan du se hela programmet för West Pride under veckan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: