Polisen misstänker: Försökte våldta 18-årig man på Hisingen – åkte fast i DNA-test

När en misstänkt narkotikabrottsling topsades av polisen blev det träff på ett olöst våldtäktsförsök i Torslanda på Hisingen 2018. Nu har mannen häktats drygt tre år efter brottet – med DNA-spår som tyngsta bevis.

En tidig junimorgon 2018 utsattes en ung man för ett våldtäktsförsök i Torslanda på västra Hisingen i Göteborg. Gärningsmannen var okänd och kunde inte identifieras efter händelsen.  Dna som säkrades från brottsoffrets tröja gav ingen matchande träff i polisens register då. Men i augusti i år – drygt tre år efter våldtäktsförsöket – blev det träff. Dna-spåret överensstämde med dna från en 28-årig man som topsades i samband med en utredning av ett narkotikabrott, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Den misstänkte 28-åringen hämtades in av polisen i förra veckan och sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäktsförsöket 2018.

— Sexualbrott är oerhört integritetskränkande brott som är särskilt angelägna att klara upp. Trots att det dröjde så länge är det tillfredsställande att vi nu har en misstänkt gärningsperson häktad. Det här ärendet visar verkligen värdet av att kunna säkra dna-spår i en brottsutredning, säger utredaren Alexandra Josefsson Hofvenschiöld vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg i pressmeddelandet.

18-åring brottades ner av okänd man

Våldtäktsförsöket inträffade tidigt på morgonen den 3 juni 2018. Den unge mannen som då var 18 år hade precis gått av en nattbuss till Torslanda när en okänd man dök upp. Han började prata med honom och ville att han skulle följa med in i skogen. 18-åringen försökte springa därifrån men brottades ner på marken och gärningsmannen förde in sin hand i tonåringens kalsonger.

18-åringen försökte freda sig och kunde sedan slå sig fri och sätta sig i säkerhet samtidigt som han larmade polisen. Trots att polisen spårade med hund kunde ingen misstänkt gärningsman hittas i anslutning till händelsen.

Nu har dock gärningsmannen troligtvis åkt fast, då DNA-träffen från en misstänkt missbrukare fått honom att även bli misstänkt för det gamla våldtäktsförsöket.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: DNA-spår

·       I spårregistret finns dna-profiler från spår som säkrats i samband med brottsutredning och som inte kan kopplas till en person.

·       I utredningsregistret finns dna-profiler från skäligen misstänkta personer för brott där fängelse ingår i straffskalan.

·       I dna-registret finns dna-profiler från personer som dömts för brott till annan påföljd än böter eller villkorlig dom.

·       Gallring i registren sker när en person inte längre är misstänkt och när en dömd person inte längre finns i belastningsregistret. I spårregistret sparas dna vanligtvis i 30 år, för brott utan preskriptionstid i 70 år.

·       Fler än hälften av brottsplatsspåren i spårregistret träffar direkt vid den första sökningen mot en person som redan finns i registren.

Fakta: Polisen

LÄS MER: