Polisens varning: Falska ”militärer” och ”läkare” lurar kvinnor

Så kallade romansbedrägerier, som ofta sker via nätet, ökade under pandemin. Bedragarna vilseleder genom att hävda att de är utomlands i tjänsten – och arbetar som militärer i Afghanistan till exempel.
— Du vet framförallt inte, om du inte har träffat personen innan, vem personen är, säger Magnus Lindegren på polisen till P4 Göteborg.

Romansbedrägerierna ökade under pandemin, enligt siffror från Svenska stöldskyddsföreningen. Bara i augusti månad ökade dem med 145 procent i region Väst.

Nu varnar polisen för att man ska vara uppmärksam när man inleder relationer på nätet. Just romansbedrägerier handlar ofta om att bedragaren hävdar att de är utomlands i yrket, exempelvis som militär i Afghanistan eller läkare i Syrien. Via en app tar de kontakt med både män och kvinnor och söker en relation. Men snabbt går förhållandet över till att handla om pengar.

— Vid något tillfälle inträffar någonting hos den partnern som är i utlandet, vilket gör att man behöver pengar. Det kan röra sig om en liten oskyldig summa till en början men sedan landar man i att det blir mer och mer pengar som går ut till den här personen som man har en relation till, säger Magnus Lindegren kommissarie och sektionschef på bedrägerisektionen i polisregion Väst, till P4 Göteborg.

LÄS MER: Hela listan – åtgärderna för att stoppa gängen på Hisingen

”Var ifrågasättande om du inte träffat personen”

Och det är just när frågan om pengar kommer upp som man bör vara uppmärksam, enligt polisen. Problemet är att det redan kan ha gått en lång tid innan den andre ber om pengar, vilket gjort att ett förtroende har skapats. Därför är det viktigt att vara på sin vakt:

— Vara ifrågasättande, framförallt om du får möjligheten att skicka pengar. Du vet inte vart pengarna går. Du vet framförallt inte, om du inte har träffat personen innan, vem person är, säger Magnus Lindegren till P4 Göteborg.

POLISENS RÅD OM DU MISSTÄNKER ATT DU BLIVIT UTSATT FÖR ROMANSBEDRÄGERI

  1. Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
  2. Anmäl till polisen.
  3. Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
  4. Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: