Nu ska de stråla in i bilar – kan se vad du har i bakluckan utan att öppna den

När den handburna röntgen användes på Öresundsbron upptäcktes knark utan att man behövde öppna kartongen. Foto: Tullverket.

Handburen röntgen, så kallade backscatters, kommer införas i Göteborg. Tullverket är en av de första myndigheterna inom EU som ska använda dem.
— Med hjälp av backscattern får vi snabbt en bild av vad som döljs inuti olika utrymmen. En kontroll som tidigare tog en halvtimme kan man nu göra på 30 sekunder, säger Mattias Ragert, presschef på Tullverket.

Röntgenapparaterna har redan testats i Malmö och Stockholm. Nu ska de börja användas på bredare front i Göteborg, bland annat i Göteborgs hamn. Tanken är att de kan användas redan efter årsskiftet.

— Med hjälp av backscattern får vi snabbt en bild av vad som döljs inuti olika utrymmen. En kontroll som tidigare tog en halvtimme kan man nu göra på 30 sekunder. En kontroll som tidigare tog en halvtimme kan man nu göra på 30 sekunder, säger Mattias Ragert, presschef på Tullverket.

Strålningen studsar tillbaka – och genererar en bild av narkotikan

Den nya tekniken gör att kontroller går mycket snabbare. Samtidigt gör det att Tullverket hittar knark i utrymmen som reservdäck, tak, dörrar, stötfångare eller krockkuddar på fordon. Med backscattern studsar röntgenstrålningen tillbaka till apparaten, som då genererar en bild av innehållet i det kontrollerade objektet.

— De väger några kilo, så man kan ta med dem, dem är mobila. Det är lätt att söka igenom utrymmen som man tidigare hade behövt skruva isär, säger Mattias Ragert.

I nuläget har Tullverket tre apparater, men ytterligare tolv är beställda. De är en av de första tullmyndigheterna inom EU som börjat med handburen röntgen.

Effektiv men kostsam teknik – halv miljon kronor per kamera

Tekniken har redan testats på Öresundsbron och i Norviks hamn utanför Stockholm.

— Det är ett effektivt verktyg. När vi provade backscatters för första gången på Öresundsbron upptäckte vi gömd narkotika i en kartong utan att tulltjänstemännen behövde öppna kartongen eller lasta av den från lastbilen för att göra kontrollen. Det spar tid som vi kan använda till att göra fler kontroller, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet syd, i ett pressmeddelande.

Den avancerade tekniken gör så att utomstående inte utsätts för någon farlig strålning. Men priset är högt: En handburen röntgen kostar ungefär en halv miljon kronor.

— Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in den kostnaden genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: