De är Göteborgs första team mot gängkriminalitet – ”Krävs mod och ihållighet”

Hisingen blir först i Göteborgs stad med ett team som ska arbeta för att motverka gängkriminalitet. Visionen är att vända de senaste 15 årens negativa utveckling.
— Teamet har den kunskap och erfarenhet som krävs. Och vi får en kontaktväg in till oss, säger Alexis Ljungkvist, avdelningschef för Barn och Unga på socialförvaltningen Hisingen, till Vårt Göteborg.

Teamet, som ska arbeta under Socialförvaltningen Hisingen, kommer att bestå av sex personer och en arbetsledare. Dessutom kommer de få hjälp från avdelningen för Barn och Unga.

Göteborg stad har gemensamt som mål att motverka gängkriminalitet samt förhindra rekrytering till gängen. Det nya Hisings-teamet är först ut och ska främst arbeta med unga kriminella samt de som befinner sig i riskzonen för gängkriminalitet, skriver Vårt Göteborg.

— Teamet har den kunskap och erfarenhet som krävs. Och vi får en kontaktväg in till oss. Arbetet bygger också på samarbete med andra. Det betyder att insatserna snabbare når de individer vi vill nå, säger Alexis Ljungkvist, avdelningschef för Barn och Unga på socialförvaltningen Hisingen, till tidningen.

Nära samarbete mellan olika instanser – riktat till unga

Socialförvaltningen Hisingen har skapat ett 28-punktsprogram med flera trygghetsskapande åtgärder. De kommer att vända sig mot unga som redan befinner sig i kriminalitet, men även de som precis påbörjat en kriminell karriär eller ligger i riskzonen.

För Socialnämnden Hisingens ordförande Simona Mohamsson (L) handlar det nya projektet bland annat om att ”barn återfår ett framtidshopp”. Pressbild: Liberalerna.

Teamet kommer ingå i vad som ska vara ett nära samarbete med polis, skolan och flera avdelningar på socialförvaltningen Hisingen.

— För mig handlar detta om att de människor vi tjänar ska få känna sig trygga i sina områden, känna egenmakt och att barn återfår ett framtidshopp. Därför är jag glad att vi med stor politisk enighet har bestämt oss för att fokusera på det förebyggande arbetet, säger socialnämnden Hisingens ordförande Simona Mohamsson (L) till Vårt Göteborg.

Vill ”stoppa rekryteringen av en ny generation barn”

Det första året kommer finansieringen ske med hjälp av trygghetsmedel. Men tanken är att det här förebyggande arbetet ska pågå en längre tid.

— Det krävs mod och ihållighet för att stoppa rekrytering av en ny generation barn och unga till kriminella miljöer, säger Simona Mohamsson till Vårt Göteborg.

Hisings-teamets arbete kommer att följas och dokumenteras av en forskare från universitetet i Lissabon.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: