Allvarligt fel på Hisingsbron – hotar invigningen

Allvarliga fel har upptäckts på nya Hisingsbron. Trafiknämnden kallade till krismöte och nu kanske det dröjer innan den kan invigas.
— Vi måste utreda om detta kan innebär större skador på resten av konstruktionen på sikt, säger Christer Niland, chef för avdelningen stora projekt på trafikkontoret, till DN.

Det var i torsdags som tekniker larmade om fel i Hisingbrons lyftspann — de klaffar som gör det möjligt för fartyg att släppas igenom. Och i stommen för hela konstruktionen upptäckte Trafikkontoret bucklor.
— Det är inte farligt i dag att köra på bron, eller att öppna klaffen, men vi måste utreda om detta kan innebär större skador på resten av konstruktionen på sikt, säger Christer Niland, chef för avdelningen stora projekt på trafikkontoret till DN.

LÄS MER: Här är tiderna för broöppning

Måste utredas

Det är i tvärskotten, den del av stommen som gör det möjligt för bron att bära tunga laster, som bucklorna upptäckts. Invigningen av nya bron var tänkt att ske 09:e maj, men nu måste trafikkontoret utreda ifall det går att lösa problemen.
– Antingen går deformeringarna att åtgärda allt eftersom, och då kan vi öppna bron som planerat, eller så måste felen åtgärdas innan vi släpper på trafik och då tvingas vi skjuta på premiären, säger trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) till DN.

Svar på måndag

På måndag väntas trafikkontoret återkomma med besked om det går att åtgärda problemen eller om invigningen behöver skjutas upp.
– Just nu har vi bara fokus på att lösa problemet och säkerställa öppnandet. Vi kommer jobba hela helgen med detta eftersom det tar tid att blåsa av ett öppnande också, säger Christer Niland till DN.

LÄS MER: Då är Hisingsbron redo att öppna

Redaktionen
tips@helahisingen.se